Deset savjeta za zdravlje probavnog sustava

1. Jedite manje, česte obroke. Kako bi vaša probava dobro funkcionirala jedite četiri do pet manjih obroka dnevno, i pritom nemojte prekoračiti preporučeni dnevni unos kalorija.

2. Uključite hranu koja obiluje vlaknima. Vlakna su važna za zdravlje probavnog sustava, a nalaze se u voću, sirovom povrću, cjelovitim žitaricama i orašastim plodovima.

3. Smanjite unos masne i prerađene hrane. Manje masne i pržene hrane koje je zasićena mastima i teško se probavlja smanjit će pritisak na vaš želudac.

4. Jedite ribu tri do pet puta tjedno. Riba sadrži omega-3 masne kiseline koje mogu utjecati na bolji rad probavnog sustava jer smanjuju upalne procese i vraćaju ravnotežu.

5. Jedite fermentirane mliječne proizvode. Probiotici koji se nalaze u jogurtu mogu popraviti rad crijeva i pozitivno djelovati u slučaju gastroenteritisa, sindroma iritabilnog crijeva, neredovite probave i upalne bolesti crijeva.

6. Birajte bezmasno meso. Ovakvi komadi piletine, svinjetine i puretine sadrže manje masnoća i ne sjedaju teško na želudac.

7. Pijte puno tekućine. Tekućina je važna za ublažavanje i sprječavanje konstipacije, kao i za lakši prolaz hrane kroz probavni trakt. Kako provjeriti pijete li dovoljno tekućine? Uz svaki obrok popijte čašu vode, a ako ne volite previše običnu vodu, probajte onu s okusom voća.

8. Nemojte žuriti s jedenjem. Uz polagano jedenje i žvakanje hrane prije ćete se zasititi i vjerojatno nećete pretjerati s količinom pojedene hrane.

9. Redovito vježbajte i suzdržite se od cigarete. Vježbanje doprinosi zdravlju cijelog organizma, pa tako i zdravlju probavnog sustava. Vježbanje svaki dan popravlja prirodni ritam probave i pomaže u kretanju hrane kroz probavni sustav.

10. Održavajte zdravu tjelesnu težinu. Indeks tjelesne mase koji upućuje na pretilost, kao i nenamjeran gubitak težine može negativno utjecati na zdravlje vašeg probavnog sustava.

ordinacija.hr