5 najvećih mitova o mršavljenju

5 najvećih mitova o mršavljenju
...da je tjelovježba najbolji način za skidanje kilograma i da svatko mora jesti doručak, tvrdi dr. Michael Mosley

FastDiet je u kratko vrijeme postigla takvu popularnost da za nju znaju reći da je najveća revolucija među dijetama nakon one Atkinsove. Na stranu to što su uz brojne zagovornike njegovog načina mršavljenja, brojni i oni koji ističu manjkavost prehrane koja se bazira na proteinima i mastima, a brani unos ugljikohidrata. No, FastDiet se ne bazira na vrstama namirnica, niti se radi o nekakvoj brzoj dijeti kako bi netko brzopleto mogao zaključiti.

Koautorica knjige »FastDiet« Mimi Spencer smatra da oni koji još nisu čuli za novi hit među dijetama već neko vrijeme žive na drugoj planeti, zalijepljeni su za hladnjak ili su nos zabili u hot dog. Za one koji brzo žele znati više radi se o smanjenom unosu kalorija dva dana u tjednu, i to ne dva dana za redom, a s ciljem poboljšanja zdravlja i gubitka tjelesne težine. Ukratko bit FastDieta je primjena dobrog starog posta, no u izmijenjenom, podnošljivijem obliku za modernog čovjeka naučenog na velike količine hrane obogaćene ukusnim pojačivačima okusa i bojilima. Fast na engleskom jeziku, naime, znači i brzo i post, pa otud i naziv ove dijete.

Spencer, koja je knjigu napisala s dr. Michaelom Mosleyem, navodi da je smisao ovakve dijete »odmor« od hrane, odnosno banalne, svakodnevne prehrambene rutine, dva puta tjedno te da je takav predah nevjerojatno dobar za zdravlje jer pomaže tijelu da se regenerira. Pritom, kad nakon nekoliko tjedana ponovno stanete na vagu, trebali biste biti lakši, pa sljedećeg tjedna još lakši i bingo!, tvrdi Mimi.

- Rekli su mi da su tisuće ljudi probali ovu dijetu, uključujući Hugha Fearnleya-Whittingstalla, Mirande Kerr, da su također odlučili pokušati i Liv Tyler, Ben Affleck, Beyonce i Christy Turlington iako sumnjam u to. Kad bih vjerovala da jesu, eksplodirala bih od uzbuđenja i tražila da me poliju kantom hladne vode i ispljuskaju! Povratne informacije od kardiovaskularnog kirurga, župnika, dvije ravnateljice škole, prometnog policajca, sedam blagajnica, tri medicinske sestre i žene koju sam upoznala kod pedikera su sjajne. Moj je otac izgubio deset i pol kilograma i sada mu trebaju nove hlače. Mama je presretna. Naime, nikad nije voljela te hlače. Međutim, sav taj post zahtijeva i malo hranjenja. Ta dva dana u tjednu ženama je dopušteno unijeti do 500 kalorija, dok muškarci smiju unijeti do 600 kalorija. S obzirom da se radi o relativno malim količinama, jako je važno što ćete jesti na dan posta, naglašava Spencer, poznata po kolumnama o modi i prehrani, te kao autorica »101 stvari koju trebate napraviti prije nego što počnete držati dijetu«.

Izmjenična dijeta

Dr. Michael Mosley u svojoj je emisiji »Horizont« u produkciji BBC-a, skrenuo pozornost javnosti na povremeni post pojasnivši znanstvene pretpostavke na kojima se temelji dijeta 5:2, ponekad zvana i Izmjenična dijeta. Dakle, je li moguće dobro jesti veći dio tjedna, a istovremeno gubiti na težini i biti zdraviji? Svakako jest i to primjenom ovog pristupa mršavljenju: pet dana u tjednu jedete uobičajeno, a samo dva dana tjedno smanjite unos kalorija, tvrdi Mosley koji je prije no što je postao novinar, TV voditelj i producent kao student medicine znanje stjecao u londonskoj bolnici Royal Free, a ono što je još zanimljivije nekoliko se mjeseci pridržavao FastDieta i izgubio šest kilograma i 25 posto tjelesne masnoće. Po završetku dijete šećer u krvi, koji je prije bio na granici dijabetesa, spustio se na normalu, a kolesterol zbog kojeg je umalo dobio terapiju također se snizio na normalnu razinu. Njegov dokumentarac »Jedi, posti, živi duže« u kojem opisuje kako mu je povremeni post pomogao da se osjeća mlađe i izgubi na težini, kako tijelo reagira na vježbe i zašto reagiramo različito, te kako funkcionira tajni unutarnji svijet probavnog trakta, postigao je velik uspjeh. Znanstvena istraživanja povremenog posta pokazala su da ovaj režim prehrane ne samo da doprinosi brzom gubitku na težini nego i da smanjuje rizik od čitavog niza bolesti, uključujući šećernu bolest, srčana oboljenja i rak, kaže Mosley, koji tvrdi i da su pet najvećih mitova o mršavljenju da treba jesti pet obroka dnevno, da liječnici sve znaju, da je šećer prerušeni vrag, da je tjelovježba najbolji način za skidanje kilograma i da svatko mora jesti doručak.
Proizvod gladovanja

- Razlog povremenog posta, odnosno kratkotrajnog, ali oštrog smanjenja broja kalorija je taj što tijelo pokušavamo zavarati da ne pomisli kako se našlo u situaciji gladovanja i da se mora prebaciti iz stanja obilja u stanje održavanja, jer bi se tako usporio metabolizam, a koristi od takvog načina prehrane su gubitak tjelesne težine, smanjenje rizika od čitavog niza bolesti povezanih sa starenjem, aktiviranje gena koji ispravljaju nepravilnosti reagirajući na izazivače stresa, odmor gušterače što će potaknuti učinkovitost inzulina koji se proizvodi zbog povišene razine glukoze u krvi, popravljanje raspoloženja i općeg stanja, navodi Mosley.

Dok knjiga »FastDiet«, objavljena i na hrvatskom jeziku, sadrži popis kalorijskih vrijednosti namirnica te posebne jelovnike od 500 i 600 kalorija uz pomoć kojih je jednostavnije uklopiti ovaj način prehrane u svakodnevicu, »FastDiet kuharicu« autorica Mimi Spencer i dr. Sarah Schenker, sastoji se od 150 recepata za pripremu niskokaloričnih jela. Juhe, mesni obroci, riblji specijaliteti zasitni su i odagnat će glad premda ni jedno jelo nema više od 500 kalorija. Uz popis osnovnih namirnica, detaljnih jelovnika, brojne korisne savjete, najnovija nutricionistička saznanja, tu je i čitav niz recepata za pripremu brzih obroka u one dane kad na raspolaganju nema baš puno vremena.
- Mnogi jedu gotovo neprekidno, mi smo vrlo rijetko uistinu gladni, ali smo zato nezadovoljni težinom, tijelom, zdravljem. No, mi smo proizvod tisućljeća posta ili gladovanja. Razlog zbog kojeg tako dobro reagiramo na post možda leži u tome što post oponaša puno preciznije od tri dnevna obroka okruženje u kojem se oblikovao suvremeni čovjek. Povremeni post može nas ponovno povezati s nama samima i našom ljudskošću. To je put koji ne vodi samo gubitku težine, on dugoročno vodi dobrom zdravlju i zadovoljstvu, zaključuje Mosley.

novilist.hr