5 jasnih znakova da pod hitno morate smanjiti unos soli

organizam, sol, sol, znakovi, smanjiti , unos hrane, prehrana, sol, istraživanje

Sol kao sol nije loša namirnica, no, slažemo se, u proizvodima koje kupujemo zaista je ima previše i jako je dobro skrivena na deklaracijama.

Naravno, i to sve znamo, ali i dalje redovno kupujemo i čips i mesne prerađevine i namirnice koje po svom okusu nisu toliko ekstra slane, no to ne znači da nemaju previše soli. Kako onda uistinu znati da je da vrijeme da smanjite njen unos?

Uz ovih pet jasnih signala:

1. Malo su mi natečene ruke

Niste se udebljali ni grama, sto posto ste sigurni u to, ali vam prsten začudno stišće prst. To je zato što vaš organizam uslijed previše soli dulje zadržava vodu u organizmu i napuhuje vas. Vas, a prvenstveno vaše ruke i noge, jer je tijelo savršen stroj koji za dobar rad treba kvalitetan balans tekućina i elektrolita, a ako unesete malo više natrija nego što vam treba, mozak će automatski dobiti signale te će proizvoditi više hormona zaduženih za zadržavanje tekućine.

2. Suha su vam usta

Žeđ je dobro znan simptom pretjerane konzumacije soli, no prava žeđ zapravo nastupa tek nakon što je organizam već javio mnoge simptome početka dehidriranosti. Jedan od njih svakako su i suha usta, bez puno sline, što znači da pod hitno trebate vodu koja će regulirati potrebnu proizvodnju tjelesnih tekućina. A ako su vaša usta najčešće suha, to je doista znak da pijete premalo i da vjerojatno konzumirate previše soli.

3. Glava vam puca

Možda nećete sa svakom glavoboljom povezati da bol stiže upravo od preslane hrane, no pokušajte razmisliti ponovno. Previše soli koja se konzumira na redovnoj bazi ima veze s povišem krvnim tlakom, a povišeni krvni tlak ima veze s glavoboljama, posebno osjećajem da će vam glava eksplodirati i zato ako patite od takvih bolova smanjite količinu soli i vidite hoće li se glavobolje prorijediti.

4. Stalno ste na toaletu, a nije da baš toliko pijete

Ispijanje velikih količina vode može vas nagnati na čest odlazak na WC, ali isto će vam napraviti i sol. Ne biste vjerovali, ali je tako, jer s tolikom količinom soli vaši bubrezi moraju raditi prekovremeno da bi je se riješili i zato ćete stalno imati osjećaj da vam se piški.

A najgore što biste u tom slučaju mogli napraviti jest to da spriječite trčanje na WC tako da si svjesno ukinete ispijanje vode.

5. Baš nekako ne možete razmišljati

Uslijed dehidracije do koje dolazi nakon konzumacije veće količine soli vaš mozak prestaje raditi kako treba. Jednostavno, treba mu više kisika, dehidracija to sigurno neće omogućiti.

Koliko takva situacija utječe na razmišljanje dokazale su brojne studije i testovi u kojima su ljudi puno slabije rješavali čak i jednostavne zagonetke, bilo im je teže sjetiti se pravih odgovora, čak i nekih uspomena samo zato što nisu bili kadri razmišljati kako treba. I sve to samo zbog soli.

Ako ste se prepoznali u ovim signalima, znajte, vrijeme je za reduciranje soli, a to ćete najbrže, najlakše i najučinkovitije učiniti ako iz prehrane izbacite prerađene namirnice, umjesto soli jela začinite začinskim biljem te povećate unos vode.

Izvor: index.hr