BERBA SOLI U STONU Stigli radnici iz Hercegovine, Dubrovnika, Korčule...

ston,solana,sol,morska sol
Božo Radić/CROPIX

U Stonskoj solani u tijeku je berba soli. Solana je već prije tražila volontere odnosno radnike koji bi pomogli, a jutros ih se okupilo 35. Stigli su iz Dubrovnika, Hercegovine i Korčule te je ubrano 70 tona, kako kaže vlasnik Solane Sveto Pejić, prirodne, kvalitetne, dobre soli bez ikakvih aditiva, piše Dubrovački vjesnik.

Berba se nastavlja i u sljedećim danima. Nakon toga slijedi pauza od 15-ak dana nakon čega će se radnici opet vratiti u Solanu, naravno, pod uvjetom da im u tome pomognu vremenski uvjeti i da ostane sunčano i stabilno, bez padalina. 

"Uvjeren sam da će se naša sol moći prodavati pod ljekovitu sol. Kada je u pitanju zdravlje, naročito bolesti probavnog sustava, te srca i visokog tlaka, medicina stalno govori da trebamo manje soli, no nije u pitanju sol, nego upravo aditivi koji se stavljaju u sve druge soli osim stonske", kazao je još u ranijem razgovoru za Slobodnu Dalmaciju Sveto Pejić.

Solana Ston ima 53 bazena i oni se dijele na pet grupa, a zadnji u postupku proizvodnje su bazeni za kristalizaciju, koje je Dubrovačka Republika krstila imenima svetaca. Jedino je bazen Mundo – svijet – nazvan tako jer se za vrijeme Dubrovačke Republike sol iz toga bazena stavljala u posebno skladište za pučanstvo koje nije imalo novca za kupnju soli.