10 uvjerljivo najmoćnijih metoda u borbi protiv kolesterola

1. Prvi korak u snižavanju kolesterola je promjena prehrambenih navika pri čemu treba ograničiti količinu zasićenih masnoća i kolesterola u prehrani.
Namirnice koje pri tomu trebate izbjegavati ili ograničiti njihov unos svakako su pekarski i komercijalni priozvodi od bijelog brašna, svi punomasni mliječni proizvodi, mesne i konzervirane mesne prerađevine poput salama I hrenovki, iznutrice poput bubrega i jetrica. Meso i riba prženi u dubokom ulju, školjke, rakovi i glovonošce.

Valja izbjegavajti više od 4 jaja tjedno, transmasne kiseline, preljeve od vrhnja, palmino i kokosovo ulje, te kolače s visokim udjelom masnoća i šećera.

2. Baš kao što neke namirnice povećavaju kolesterol postoje one koje pomažu pri njegovu snižavanju i koje bi se trebale naći na svakodnevnom ili barem na tjednom meniju. Među najvažnijima su svježe voće i povrće, riba od koje se preporuča losos, cjelovite žitarice, nezasićena biljna ulja poput ulja buče, repice, maslinovog ulja, grahorice i orašasti plodovi.

3. Uz odabir ciljanih namirnica od izuzetne važnosti je njihova priprema koja utječe na razinu kolesterola. Svakako treba izbjegavati prženu i pohanu hranu, sa mesa je potrebno ukloniti kožiceiI masne dijelove te sve meso i povrće pripremati na pari ili kuhati u vodi.

4. Zdrava prehrana ne mora nužno biti neukusna, pomoću jednostavnih trikova lako možete uživati u omiljenim jelima na način da primjerice birate recepte koji u sebi ne sadrže žumanca nego samo bjelanca, umjesto punomasnog koristite posni sir bez masnoća dok pojačivače okusa zamjenite zdravim marinadama od začinskog bilja u kojima možete koristiti prirodne voćne sokove i vina koji će hrani dati kiselost i pikantnost.

5. Kontrolirajte porcije jela što će vam pomoći da snizite kolestreol i istovremeno izgubite na težini. Neka omjer na vašem tanjuru uvijek bude 1:3 pri čemu povrće, integralna riža i grahorice trebaju biti u većini naspram mesnih porcija.

6. Lanene sjemenke zahvaljujući velikoj količini omega 3 masnih kiselina smanjuju količinu kolestreola u krvi, 1 čajna žličica sjemenki dnevno smanjuje razinu lošeg kolesterola.

Lanene sjemneke možete dodati u jogurt ili umiješati uz žitarice kao dio doručka. Žličicu sjemenki možete dodati u zdravu majonezu, umiješajti u intergralni kruh ili zdrave muffine.

7. Topiva vlakna pomažu u snižavanju lošeg kolesterola smanjujući njegovu apsorpciju u crijevima jer djeluju poput spužve koja upija kolesterol. Ova čudotvorna vlakna nalaze se u zobi, ječmu, grahu, jabukama, šljivama i bobičastom voću namirnicama koje se svaki dan trebaju naći na meniju.

8. Biljni steroli ili fitosteroli, su neukusne, bezmirisne tvari koje se nalaze u voću, povrću, mahunarkama, orašastim plodovima, sjemenkama. Prehrana bogata biljnim streolima može znatno smanjiti razinu kolestereola jer oni sprečavaju apsorpciju kolesterola iz hrane u organizam, a to znači i manju koncentraciju kolesterola u krvi za čak 50 posto.

9. Istraživanja su pokazala da vježbanje do tri puta tjedno u trajanju od 30 minuta može smanjiti razinu lošeg LDL kolesterola, a povisiti razinu HDL (dobrog) kolesterola, te smanjiti rizik od ozbiljnih srčanih komplikacija.
Hodanje je jedan od najboljih načina za održavanje fizičke aktivnosti, a ne zahtjeva nikakvu opremu niti posebno planirano izdvajanje vremena.

Kako bi svom tijelu priuštili nužno kretanje doskočite starim navikama i pametno iskoristite hodanje na način da koristite stube umjesto dizala ili pokretnih stepenica, parkirate automobil što dalje od svog odredišta i umjesto da pošaljete mail ili telefonirate prošetate do kolege na katu.

10. Ukoliko nemate vremena za odlaske na fitness ili u teretanu postoje načini koji će vas održati u formi, ali samo ukoliko ih svakodnevno prakticirate.
Primjerice dok gledate televizor hodajte na mjestu, bacite se na uređenje vrta, operite auto sami , pokosite travnjak, oribajte podove u kući, usisavajte. Sve ove svakodnevne radnje uvelike će vam pomoći da ostanete u formi jer tijelu je najvažnije priuštiti pokret.

zadovoljna.dnevnik.hr