Zašto je vrlo važno jesti sporo?

rucak
rucak
Obrok bi trebalo da traje pola sata do sat vremena, pa kada uhvatite sebe kako na brzinu, "s nogu", pod pritiskom stresa i obveza gutate hranu, ne zaboravite da činite loše sebi i prisjetite se zašto je mnogo bolje da jedete sporo.

Prenosimo vam razloge koje je izdvojio magazin "Cover".

Smanjujete rizik od prejedanja

Treba oko 20 minuta da bi signal sitosti stigao do mozga. Usporavajući unos hrane mozak će na vrijeme shvatiti da je tijelo sito.

Počet ćete da istinski osjećate različite ukuse i teksture

Ako jedete sporije obroci će vam postati iskustveni doživljaj, a ne natrpavanje hranom. Prema hrani se ponašajte kao prema prirodi. Pokušajte da cijenite boje, ukuse, arome...

Smanjujete rizik od probavnih tegoba

Prebrzo konzumiranje hrane može uzrokovati probleme sa varenjem, bolove u želucu, glavobolje i druge zdravstvene probleme. Na obroke gledajte kao na aktivnosti u kojima ćete se opustiti i uživati bez razmišljanja o problemima.

Jedite prije nego postanete neizdrživo gladni

Ako ste previše gladni bit će vam teško da jedete polako. Najbolji način je da ne čekate glad da biste jeli, nego da imate obroke u redovno vrijeme. Rasporedite tri glavna i dva međuobroka u vama odgovarajuće vrijeme.

Između zalogaja odložite viljušku/kašiku

Klasičan savjet je da između zalogaja spustite pribor za jelo i sažvaćete hranu. Nakon što progutate, ponovo uzmite pribor. To će vas usporiti, ali i smanjiti nakupljeni stres.

Koncentrirajte se na hranu

Često dok jedemo gledamo TV, mislimo o nekim problemima, ali jelo uz obraćenje pažnje samo na jelo donosi mnogo veći užitak. Nemojte da pratite tuđi tempo nego se koncentrišite na sebe i ukus hrane koju unosite, prenosi portal cdm.me.