Plavi ili ljubičasti krumpir (peruanski krumpir)

peruanski krumpir, krumpir
Plavi ili ljubičasti krumpir (peruanski krumpir), namirnica je koja potječe iz peruanskih Anda. Riječ je o starinskoj sorti koja do danas nažalost nije pokazivala preveliki potencijal kada je uzgoj u pita nju, a nekada je bila omiljeno jelo na kraljevskom dvoru.

Peruanski krumpir je k tome i prva vrsta krumpira koja je otkrivena u svijetu. Plavi krumpir se danas obično ne uzgaja, međutim popularnost mu je drastično porasla u zadnjih nekoliko godina. Ova vrsta krumpira ima izrazito visoke nutritivne vrijednosti.

Plavi krumpir može se konzumirati pržen, kuhan ili pečen. Osim toga, plavi krumpir se može koristiti u gotovo svakoj vrsti kuhinje koja se preferira konzumaciju krumpira.

Listovi plavog krumpira su zeleni, a stabljika blago ljubičasta. Cvijet je isti kao i kod ostalih vrsta krumpira. Uzgajivači tvrde kako krumpirove zlatice ovu vrstu krumpira posebno vole. Ljubičasti odnosno plavi krumpir bere se početkom jeseni, te se sprema kao i ostale vrste.

Plavi krumpir - nutritivne vrijednosti
Plavi krumpir je pravo nutritivno bogatstvo. Kao i druge vrste krumpira, plavi krumpir sadrži velik udio ugljikohidrata, te vrlo malo proteina. Uz ovaj krumpir najbolje je konzumirati namirnice koje su bogate proteinima.

Plavi krumpir je bogat antioksidansima, a može se pohvaliti i velikim udjelom vlakana. Upravo su vlakna ta koja su zaslužna za funkcioniranje cijelog organizma, te održavanje razine energije unutar njega.

Peruanski krumpir uopće ne sadrži kolesterol. Posljedično je zaslužan za stimulaciju srca. Osim toga, odličan je izvor kalija što se posebno odražava na mišiće. Međutim, plavi krumpir je siromašan željezom, stoga je uz njega potrebno konzumirati namirnice bogate željezom kako bi se izbalansirala razina željeza u krvi.


Plava odnosno ljubičasta boja krumpira potječe od pigmenta antocijanina iz skupine fitonutrijenata nazvanih flavonoidi. Antocijanini su pigmenti koji daju boju voću. Neke od namirnica koje su bogate antocijaninom su: jagode, višnje, crveni kupus, borovnice, grožđe, rotkvice, maline, kupine, ribiz i sl.

 

Plavi krumpir prodaja - plavi krumpir za prodaju možete u sezoni branja (jesen) pronaći u oglasnicima kao što su Njuškalo (plavi krumpir njuškalo) i Plavi oglasnik. Cijene se većinom kreću od 15 kuna po kilogramu pa na više.

Dobrobiti plavog krumpira
Antocijanini su iznimno snažni antioksidansi koji sprječavaju štetno djelovanje UV zraka te imaju antibakterijska svojstva.

Plavi krumpir je pogodan za osove koje žive užurbanim načinom života te nemaju vremena za pripremu obroka tijekom dana. Plavi krumpir se iznimno lako probavlja te se preporučuje osobama koje imaju opterećen probavni trakt ili jednostavno imaju problema s probavljanjem hrane. Plavi krumpir pomaže kod:

snižavanja visokog krvnog tlaka,
sprječava nastajanje krvnih ugrušaka u krvi,
preventivne zaštite od nekih vrsta raka,
produženja energije,
problema vezanih uz disfunkciju jetre,
smanjivanja rizika za razvoj bolesti očiju i očnih infekcija.
Ako vam konzumirate plavi krumpir te su Vam poznate još neke prednosti, pišite nam u komentaru - jedva čekamo pročitati Vaše iskustvo