ZNANSTVENICI TVRDE Donacija sperme uzete od muškarca nakon njegove smrti trebala biti dopuštena

Donacija sperme
Getty Images

Donacija sperme uzete od muškarca nakon njegove smrti trebala bi biti dopuštena, pokazuju studije čije rezultate u utorak prenosi BBC.

Analiza, objavljena u Journal of Medical Ethics, upućuje na to da bi postumne donacije trebale biti "moralno dopustiv" način povećanja dostupnih zaliha.

U Velikoj Britaniji 2017. je rođeno 2345 beba zahvaljujući donaciji sperme, piše BBC.

Međutim širom zemlje sve je zamjetniji manjak donacija zbog strogih pravila.

Sperma može biti preuzeta nakon smrti električnom stimulacijom prostate ili operativnim putem te zatim može biti zamrznuta.

Dokazi sugeriraju da sperma uzeta od muškarca koji je umro još uvijek može rezultirati trudnoćom i zdravom djecom, čak uzeta i 48 sati nakon smrti.

U analizama koje su obavili dr. Nathan Hodson sa Sveučilišta u Leicesteru i dr. Joshua Parker iz Manchester's Wythenshawe Hospital tvrdi se da takva metoda spada u isto područje kao donacija organa.

"Ako je moralno prihvatljivo da pojedinci mogu donirati svoja tkiva za transplantacije da druge oslobode trpljenja zbog bolesti, ne vidimo razlog da se to ne može proširiti i na druge oblike trpljenja poput steriliteta", rečeno je.

To bi međutim moglo otvoriti pitanja poput pristanka i obiteljske zabrane a postoji i zabrinutost oko anonimnosti donora, dodali su.