LJUBUŠKI RANI KRUMPIR Iako su pojedina polja potopljena veće štete nema, a problem je konkurencija iz Sirije

Krumpir polje kiša
Hercegovina.info

Ljubuški rani krumpir neće pretrpjeti veće štete zbog obilnih padalina koje ovih dana imamo u Hercegovini. Iako su pojedine zasađene površine pod vodom, poljoprivrednici nemaju razloga za veću brigu. Jedino što je kiša napravila je to da je usporila sadnju preostalih površina koje su za to bile planirane.

"Zasađeno je 90 posto površina za rani ljubuški krumpir, oko 350 hektara. Sadnja je krenula još polovine siječnja, pa se nastavila u veljači. Mogu reći kako kiša na većini zasađenih površina nije stvorila probleme ni donijela štetu, izuzev poljskih površina koje su potopljene. Vjerojatno je da će nešto malo stradati, ali po meni to neće biti u velikoj mjeri", kaže za Hercegovina.info Dubravko Vukojević iz poljoprivredne zadruge 'Plodovi zemlje' iz Ljubuškog.

No, prognoze daju optimizam da će se i to uskoro odraditi

"Smatram ipak kako će se kroz desetak dana uspjeti sve planirano i zasaditi. Kiša je sve usporila, ne može se u zemlju. Vidjet ćemo kako će se sve odraziti, jer nije dobro da je "voda velika", kaže nam.

Ljubuški rani, krumpir, sadnja

Mile Bebek iz sela Vojnići također za sebe i svoju obitelj sadi rani krumpir, ali i kupus. Kaže kako je sve pod vodom, ali da ne bi trebalo biti veće štete.

"Kiša nam je i danas padala, s polja se slabo povukla, ali putevi su prohodni. Krumpire smo posadili prije dvadesetak dana. Oni su "u vodi" jedan dan, a hoće li to previše utjecati vidjet ćemo. Problem je ako se ona zadrži pet i više dana. Isto je stanje s kupusom. Za sada ne možemo konstatirati neku veću štetu", kaže nam Mile.

Krumpir Ljubuški polje kiša

Već početkom idućeg mjeseca mogli bi uživati svoje plodove.

"U travnju kreće vađenje ranog krumpira zasađenog u plastenicima, a početkom svibnja i onaj zasađen na otvorenim površinama", kazao nam je naš sugovornik.

Kada je riječ o plasmanu, ovog sada već brendiranog krumpira, Vukojević se nada kako će sve biti barem na razini prošle godine. No, pojavila se i "neobična" konkurencija. 

Ljubuški rani, krumpir, sadnja

"Očekujemo da bude na razini prošlogodišnjeg plasmana, a to je da mu cijena bude do 1,50 KM te da se sve plasira. No, imamo sada i druge otegotne okolnosti. BiH je preplavio mladi krumpir iz Sirije. Cijena mu je također oko 1,50 KM, a da stvar bude zanimljivija na deklaraciji piše kako mu je godina proizvodnje 2023", kazao nam je Vukojević.

Prema vremenskim prognozama, od sutra se očekuje stabilizacija vremena, bez obilnijih padalina, još samo da se stabilizira i tržište za domaće proizvođače koji vrijedno i mukotrpno rade, posebno za ovo razdoblje godine.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.