Upoznajte Marka, dječaka koji je pisao Bandiću i spasio plac

Evo našeg junaka, kaže susjedna vlasnica štanda na tržnici Črnomerec u Zagrebu. Marko Petrović prvi put u svojih 10,5 godina života stoji okružen novinarima. Malo mu je neugodno, ali je jako zadovoljan.

Cijela Hrvatska je čula njegove riječi. Čitao ih je Milan Bandić u noći izbornog trijumfa i pokazao fotografiju s Markom.

- Nisam mislio da će gradonačelnik čitati moje pismo. Htio sam mu zahvaliti - kaže mali Marko Petrović.

Stigao je iz škole na štand s igračkama kod djeda Slobodana. Taj štand, sa 150 ostalih, više nije trebao biti otvoren. Ali svi su otvoreni, jer Bandić isposlovao još šest mjeseci rada. Marko mu je pisao kako zločesti ljudi žele zatvoriti tržnicu. Kad je, umalo zaplakavši, gradonačelnik pročitao pismo, zaključio je: "Zbog ovog vrijedi raditi".

Marko je dan poslije zvijezda. On i njegove kolege nisu danas pisali zadaću. Učiteljica ih je oslobodila. Djed Slobodan kaže da je ideja o pisanju pisma Bandiću bila Markova, on ga je sastavio, a djed je samo malo pomogao ispraviti pravopisne pogreške. Marku nije problem pisati, kao što mu ni prije četiri godine nije bio problem pristupiti Bandiću koji je slavio pobjedu 2009. Izgubio se na Bundeku, vidio je gradonačelnika i prišao mu, a Bandić ga je zagrlio.

Poštujem gradonačelnika, mora se nekoga poštovati. On nije nikada nikog uvrijedio

- Poštujem gradonačelnika, mora se nekoga poštovati. On nije nikada nikog uvrijedio, a onog Ostojića bi trebalo prijaviti zbog vrijeđanja - kaže ljutito Marko.

Godi mu pažnja, kaže, koju dobivaju političari, pa bi i on možda jednom htio biti gradonačelnik. Ali zasad želi biti lovac.

- Političar mora biti pristojan, dobar, marljiv i ne psovati - kaže kao iz topa.

Obitelj Petrović i Marka život nije mazio. Dva dana nakon fotografije s gradonačelnikom prije četiri godine dobio je batine u vrtiću. Hiperaktivan je i zbog toga ga je okolina teže prihvaćala. Sad ide u posebnu školu, u mali razred s još nekoliko učenika. I učiteljica ima samo riječi hvale za njega. Marka i njegovu sestru Saritu (13) odgojili su djed Slobodan i baka Marija nakon što su se roditelji razveli. Sve četvero žive u stanu od 50-ak četvornih metara u Zagrebu. Baka Marija se razboljela, ima melanom koji treba ukloniti, a sad je bila i na operaciji noge. Tata Damir vozi kamion i navraća samo vikendom. Kako kaže djed, iako majka ima pravo posjeta, nije dolazila zadnje dvije godine.

 

Marko gleda i sluša kako posao njegove obitelji na tržnici Ciglana propada. Marija i Slobodan bili su prvi zakupci na tržnici pored okretišta tramvaja Črnomerec. Prodaju igračaka su otvorili još 1994. Najave iseljenja traju već osam godina.

- Dobro je ako mjesečno zaradimo dvije tisuće kuna - kaže Slobodan.

Trebali su biti iseljeni prvog dana lipnja, ali nakon zamolbe za pomoć, Bandić je donio papir na kojem sadašnje Ciglane Cerje produžuju zakup do kraja godine. Na prostoru se planira graditi veliki stambeno- poslovni kompleks.

24sata.hr