Problemi u ponašanju kod dječaka povezani su s prehranom?

dječak, prehrana
Značajni nedostatak željeza i niska razina vitamina B12 kod dječaka starijih od 8 godina povezani su s problemima u ponašanju kada krenu u srednju školu, rezultati su novog istraživanja.

Ti problemi pokazuju se kao unutranji problemi poput anksioznosti i depresije, ali i kao agresivnost prema drugima i kršenje pravila.

"Nedostatak željeza još je uvijek prevladava u mnogim regijama širom svijeta", kaže Eduardo Villamor, profesor epidemiologije na Sveučilištu u Michiganu, School of Public Health i viši autor studije u časopisu Journal of Nutrition. "Manje je podataka o nedostatku vitamina B12, no dostupni dokazi sugeriraju da to može biti značajan javnozdravstveni problem kod određenih populacija".

Villamor i njegovi kolege proveli su istraživanje među djecom koja dolaze iz obitelji s niskim i srednjim primanjima, u dobi od 5 do 12 godina, koja pohađaju Bogotá School Children Cohort. Longitudinalno istraživanje prehrane i zdravlja uključilo je 3.200 djece u kolumbijskom glavnom gradu.

Istraživači su prethodno proučavali tu skupinu djece i otkrili brojne zdravstvene probleme povezane s nedostatkom mikronutrijenata. Ti nedostaci proizlaze iz prehrane kojoj nedostaje hrana bogata mikronutrijentima, uključujući životinjske izvore koji sadrže dobre količine vitamina B12 i željeza.

Otkrili su da su nedostatak željeza, anemija i niska razina vitamina B12, u dječaka u dobi od oko 8 godina, povezani s problemima u ponašanju.

Prethodna istraživanja na dojenčadi pokazala su povezanost između nedostatka željeza i manje djetetove sposobnosti samostalnog smirivanja i samoregulacije. Međutim, niti jedno poznato istraživanje nije proučavalo učinke na ova pitanja nedostataka mikronutrijenata kod starije djece.

"Neki se dijelovi mozga razvijaju tijekom djetinjstva", objasnio je Villamor, dodajući kako strukturalne promjene u hipokampusu, amigdali i prefrontalnom korteksu mozga mogu uključiti u razvoj problema s ponašanjem budući da te regije mozga reagiraju na uvjete iz okoline u različitim životnim fazama. Istraživači nisu pronašli poveznicu kod djevojčica.