Novo otkriće: Stres u trudnoći ometa razvoj bebina mozga

trudnoća, dijabetes, pržena hrana, internet, majčinstvo, trudnoća, trudnoća, zdravlje, simptomi, liječnik, trudnoća, Trudnoća i traume, alkohol, trudnoća, očaj, dojenje, alkohol, u trudnoći, dojilja, u trudnoći, trudnoća, zdravlje, znanstvenici, istraživanje, starenje, mučnina, curica, trudnoća, trudnoća, godine, vrijeme, pobačaj, uzroci pobačaja, trudnice, pamučne gaćice, štetnost, trudnoća, trudnoća, dijete, muško, žensko, spol dijeteta, trudnoća, mučnina, istraživanje, trudnice, trudnoća, znanstvenici, otkriće, trudnoća, kad postati majka, pobačaj, mitovi, trudnoća, beba, trudnoća, žene, trudnoća, mučnina, trudnoća, savjeti, žena, trudnoća, plodnost, trudnoća, uživanje, razlozi, metode, menopauza, trudnoća, trudnice, kiseli krastavci, istraživanje, trudnoća, razlike, novo otkriće, stres, trudnoća, kućni testovi za trudnoću, trudnoća

Pomoću nove tehnike skeniranja mozga bebe u utrobi, znanstvenici sa Sveučilišta Wayne State mogli su proučiti neuralnu aktivnost na 47 fetusa između 30. i 37. tjedna trudnoće.

Iako je zadatak bio težak, prvenstveno zato što je nemoguće spriječiti fetus da se miče, jasno se vidio drukčiji razvoj mozga kod one djece čije su majke bile pod velikim stresom, anksiozne ili depresivne. Rezultati su predstavljeni u američkom Bostonu početkom tjedna i obilježavaju znatan napredak u neuroznanosti.

- Najviše nas raduje što smo demonstrirali staru teoriju koju niti jednim postupkom ili tehnologijom nismo mogli provjeriti na ljudima - rekla je autorica studije Moriah Thomason na godišnjem sastanku društva kognitivne neuroznanosti.

Osim velikog utjecaja na mentalno zdravlje koje ova spoznaja može imati, ono sugerira i da se ljudski mozak ne razvija na način kako smo dosad mislili.

Rašireno je mišljenje da se prvo razvijaju najjednostavniji sustavi poput vida, ravnoteže i motoričkih funkcija, a tek poslije oni složeniji, poput reakcije na stres. No ova studija pokazuje da bebe na stres reagiraju gotovo odmah i vide se razlike u mozgu naspram vršnjaka. Razlike se najviše vide u malome mozgu, koji je centar odgovora na stres, što znači da je ta regija ipak jedna od prvih koje se razvijaju.

- Usprkos velikoj važnosti ovog otkrića, još znamo vrlo malo o tome kako funkcionira i gradi se živčani sustav u ovom najosjetljivijem razdoblju ljudskog razvoja i na koji način to utječe na ljudsko zdravlje i razvoj - rekla je Thomason.

Izvor: 24sata.hr