Djevojčice piju čak 10 puta više nego prije 8 godina!

...dr. sc. Ingrid Tripković i prof. Roberta Matković iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, razine pijenja alkohola u djece i maloljetnika su u županiji ispod razine u Republici Hrvatskoj, ali nešto iznad razine Europske unije.

Međutim, ono što posebno brine jest činjenica da je Hrvatska na trećem mjestu u Europi po tzv. binge drinkingu, osobito rizičnom ispijanju alkoholnih pića, što se odnosi na konzumaciju pet ili više alkoholnih pića u jednoj prigodi.

Binge drinking

To može dovesti do događaja poput onih koji su se zbivali na Hitnoj pomoći KBC-a Split u novogodišnjoj noći, kada je čak 11 maloljetnika i maloljetnica hospitalizirano zbog trovanja alkoholom.

Tješi podatak da su i po tom pitanju učenici i učenice s područja naše županije ispod hrvatskog prosjeka, ali iznad prosjeka EU-a.

Riječ je ipak o slaboj utjehi: 15 posto učenika u anketi imalo je jedno iskustvo s takvim opijanjem, 12 posto dva puta, a 11 posto tri do pet puta.

No, kada je riječ o djevojčicama koje piju alkohol, rezultati su zapravo porazni. U odnosu na podatke od prije osam godina, djevojčice piju deset puta češće, a dječaci dva puta češće.

Prema rezultatima istraživanja, Hrvatska se našla na 12. mjestu u Europi po konzumiranju alkohola od strane učenika. Na razini države stopa pozitivnih odgovora na pitanje konzumiraju li alkohol, kada su u pitanju dječaci, jest 85 posto, na razini županije 83 posto, dok je na razini EU-a ona 78 posto.

Kod djevojčica, konzumacija alkohola je na razini države 83 posto, 78 posto na razini županije i 77 posto na razini Europe.

Razine konzumacije alkohola među djecom i maloljetnicima rastu s krajem godine, pa se Hrvatska penje na 10. mjesto u Europi po pijenju u prosincu.

No, u cijeloj priči o alkoholizmu mladih vrlo je zanimljiva činjenica da je Grad Split ukinuo prije dvije godine specijaliziranu Službu za borbu protiv bolesti ovisnosti! Doduše, njezin bivši ravnatelj Vedran Mardešić smatra kako to nije utjecalo na borbu protiv alkoholizma.

Večeri bez pića u više kafića

- Kroz Program psihosocijalne i zdravstvene zaštite Grada Splita obuhvaćene su sve aktivnosti koje su se provodile u vrijeme kada je u ustroju Gradske uprave djelovala spomenuta služba - kaže Mardešić, navodeći koje su sve aktivnosti Grada bile organizirane na prevenciji pijenja alkoholnih pića.

Tako je Vijeće za provedbu programa prevencije kriminaliteta, u suradnji s Policijskom upravom, tijekom 2010. provelo akciju organiziranja večeri bez alkohola u kafićima, dok od 2011. stručnjaci iz policije provode predavanja za učenike četvrtih, petih i šestih razreda osnovnih škola, kao i za roditelje učenika šestih razreda.

- Osim toga, u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Split, od 2010. se realizira program "Savjetovalište za mladež - program kratkih intervencija".

Ovaj program cilja na populaciju mladih koji su u povećanom riziku s manifestiranim osobito rizičnim oblicima ponašanja - navodi nadalje Mardešić.

Po podacima ESPAD studije, najviše učenika pije pivo, pa žestoka pića i vino, a posebno zabrinjava što velika većina učenika tvrdi kako im je alkohol "vrlo lako dostupan".

Nadzor trgovaca zbog prodaje alkohola maloljetnicima u nadležnosti je Državne inspekcije, a tijekom 2011. godine Vijeće je provelo akciju distribucije letaka po trgovinama i na taj način upoznalo trgovce sa zakonskom regulativom u vezi s prodajom alkoholnih pića, dodaje Mardešić.

Slobodna Dalmacija