SVE ZBOG NESTAŠICE PIVA Ministar podnio ostavku, ugrožen turizam poznate destinacije

koktel alkoholno piće
Unsplash

Zanzibar, otok začina, suočava se od početka godine s nestašicom alkohola, koja prijeti turizmu jedne od najpoznatijih afričkih destinacija.

Pivo je u Zanzibaru poskupjelo za skoro 100 posto pošto je poremećen lanac opskrbe zbog neočekivane promjene uvoznika.

Ministar turizma je podnio ostavku, navodeći kao razlog loše uvjete rada. Međutim, mnogi su njegovu ostavku povezali s problemom opskrbe otoka alkoholnim pićima, piše N1.

Turizam donosi oko 90 posto prihoda arhipelagu u Tanzaniji, poznatom po dugim pješčanim plažama, tirkizno plavom moru i bogatom kulturnom naslijeđu.

Otok Zanzibar privlači turiste iz cijelog svijeta, a više turističkih časopisa ga je prošle godine svrstalo među top 10 destinacija u Africi.

Hotelijeri sada upozoravaju kako bi problem s nestašicom alkohola mogao ugroziti posao. Više hotela na sjeveru otoka trenutno služi samo bezalkoholna pića, a turisti se žale što moraju putovati do glavnog grada Stone Towna kako bi popili žesticu ili pivo.

Vlasnik jednog bara ispričao je za BBC kako piva uopće nema i da trenutno služe samo sokove.

“Vlada mora reagirati. U špici sezone smo, veoma je toplo i turistima je neophodna radost, potrebno im je hladno pivo na plaži”, rekao je vlasnik bara.

Jedan američki turist je ispričao kako obožava Zanzibar i njegove plaže, ali da sada tijekom odmora ne može popiti ni kap alkohola.

U hotelu u kojem je odsjeo su ga uputili u glavni grad po viski.

Proizvodnja zabranjena u Zanzibaru

Proizvodnja alkohola je zabranjena na Zanzibaru, otoku čije lokalno stanovništvo uglavnom čine muslimani. Zbog toga većina alkoholnih pića stiže s kopnenog dijela Tanzanije, dok se dio uvozi iz Južne Afrike.

Nestašica se javila početkom godine budući da lokalno tijelo za kontrolu pića nije produžilo dozvole za uvoz trima velikim kompanijama.

Za sada nije poznato zašto ove tvrtke, koje su duže od dva desetljeća opskrbljivale otok pićima, nisu dobile dozvolu da nastave to činiti i dalje. Umjesto tri stare, dozvole za uvoz su dobile tri nove kompanije, a hotelijeri se žale da i dalje postoji problem.

Situaciju je dodatno zakompliciralo to što su se tri stara uvoznika žalila, tražeći da im se obnove dozvole.

U pitanje dovedena i radna mjesta

Prodavaonice pića se bore kako bi održale radnje otvorenima i plaćaju radnike dok su im police prazne. Tako je nestašica pića dovela u pitanje oko 3.000 radnih mjesta u trgovinama.

Lokalni ministar turizma Simai Muhamed Said je podnio ostavku zbog, kako je rekao, loših uvjeta rada. Tijelo za kontrolu alkohola je optužio da je odgovorno za nastalu situaciju i istaknuo da loše planiranje nabave alkoholnih pića ljuti turiste.