Način da vaši klinci jedu zdravije ipak postoji!

naranče

... da vaši klinci jedu zdravije, a da obroci ne postanu mučenje, piše Index.hr.

Napravite kalendar

Zajedno s djetetom napravite kalendar obroka za sljedeći tjedan. Kalendar je najbolje pisati tijekom vikenda kad imate više vremena i naravno, nakon obroka. Tako ćete mnogo lakše nagovoriti dijete na povrće. Neka dijete dobije jedan ili dva dana u tjednu kada ono odlučuje o jelovniku. Tako će se osjećati odraslo i s vremenom će preuzeti odgovornost za vlastitu prehranu.

Kuhajte zajedno

Dozvolite djetetu da vam pomogne u pripremi zdravih obroka žrtvujući urednu kuhinju.

Jedite u bojama

Neka dijete odluči koje boje želi jesti. Tako će šarenilo povrća i voća postati zabavno.

Pripremajte umake

Djeca obožavaju umakati u razne šarene umake. Umjesto čipsa i umaka od sira to mogu činiti i s namazom od slanutka, graha ili jogurta u koji mogu umakati štapiće piletine, svježeg povrća ili integralnih krekera.

Sladoledi

Od usitnjenog voća i prirodnog soka napravite sladolede u kućnoj radinosti. Šaren i zdrav desert koji dijete neće moći odbiti.

Zdrave grickalice prije večere

Muku mučite s djetetom koje ne želi jesti povrće u obrocima? Uvedite u vaš raspored zdravu grickalicu prije večere. Poslužite djetetu malene mrkvice, svježi krastavac ili cherry rajčice na štapićima. Ako pojedu dovoljno ne moraju u večeri konzumirati kuhano povrće koje ne vole.

Zasadite vrt

Čak i na malenom balkonu uvijek postoji malo prostora na kojem bi mogli zasaditi rajčicu ili začinsko bilje. Dijete neka ima svoje povrće o kojem će brinuti, zalijevati ga i brati plodove kada za to dođe vrijeme.

Zdravi oblik nezdrave hrane

Klinci obožavaju hamburgere i pizze, pa im poslužite zdravu hranu u tom obliku. Tijesto od integralnog brašna ukrasite svježim sirom i povrćem i poslužite im. Umjesto tjestenine poslužite iz mrkvu ili tikvicu izrezanu na tanke trakice (najbolje šiljilom za povrće).

Foto: Shutterstock