Zašto su kineski smartphoni jeftini?

smartfon, kineski proizvođači, Kineski brendovi

...te u svim segmentima maksimalno racionaliziraju proces, te tako štede na troškovima, što na kraju rezultira znatno jeftinijim proizvodom.

No, pročitajte kako oni to štede:
Podrijetlo komponenti je važan razlog za stvaranje jeftinih kineskih smartfona. Mora se priznati da gro proizvođača koristi jeftine komponente, pogotovo zaslone ili module kamera, ali i procesore. Kada je riječ o procesorima, tajvanski proizvođač čipova MediaTek, ovdje ima važnu ulogu. Tajna uspjeha se krije što nude rješenja pod nazivom " ključ u ruke ".

Ne samo da proizvođačima smartfona daju mikroprocesor već ostale komponente i
referentni osnovni softver. Tako tvrtke ne moraju ulagati u istraživanje i razvoj integriranih komponenti. Dodamo li tome da proizvođači smartfona uglavnom nude samo „čisti Google Android operativni sustav, i rijetki od njih razvijaju svoje korisničko sučelje, ušteda je i tu znatna.

Kao što ste mogli pročitati, kineski proizvođači su našli načine da ostvare svoju dobit iako nude uređaje po znatno jeftinijim cijenama. Svi zajedno štede na proizvodnim i prodajnim troškovima, servisima, marketingu, dok neki nude jeftine komponente ili vrlo sumnjive kvalitete. Sada je na vama hoćete li se kod kupnje vašeg sljedećeg smartfona voditi samo konfiguracijom i uštedjeti, ili odabrati brand?

Proizvodnja

Za razliku od poznatih brendova koji kreću s masovnom proizvodnjom od nekoliko milijuna komada modela jer znadu da će potražnja biti velika, kineski proizvođači smartfona proizvode znatno manji broj uređaja. Manja proizvodnja donosi uštede troškova direktnog rada (manji broj radne snage), odražava se na varijabilnim općim i fiksnim troškovima proizvodnje.

Prodaja

Kineske mobilne tvrtke svoje proizvode uglavnom nude putem e-trgovine. Ne nude ih u trgovinama IT opreme, svojim specijaliziranim trgovinama, ili putem operatera. To doslovno smanjuje veleprodajne troškove, trgovačku maržu, troškove administracije, distributera, skladištenja, i sl.

Marketing

Kineski brendovi ne ulažu velika sredstva u mega kampanje koje nerijetko vode poznate svjetske osobe iz svijeta glazbe ili filma. Najbolji primjer za to je Samsung. Ta južnokorejska kompanija osim tiskanih medija, TV-a, dijela novinara, blogera i trgovaca, plaća celebrity osobe da promoviraju njihove uređaje. Dodatno sponzoriraju razna glazbena, kulturna i sportska događanja ne bi li potencijalne kupce uvjerili da imaju savršen proizvod za njih. Ovakav način marketinga kineske tvrtke nastoje izbjeći. Svjesni su da bi se to odrazilo na povećanje proizvodne cijene uređaja. Tvrtke poput Xiaomi, ZTE, Lenovo, Huawei, TCL, One Plus itd, više vole komunicirati s potrošačima kroz forume ili društvene mreže i tako se približiti korisnicima i pokazati im da imaju dobar proizvod.

Kvaliteta za kraj!

Iako su do sada potrošači kineske proizvode percipirali kao proizvode za jednokratnu upotrebu, odnosno proizvode vrlo niske kvalitete, no i cijena je bila toliko pristupačna, da se neki puta isplati kupiti jeftiniji proizvod i koristiti ga do potrošnje. Smartphonei, definitivno ne ulaze u kategoriju proizvoda za jednokratnu upotrebu, pa je osvrt na kvalitetu izuzetno bitan. Na žalost u ovom trenutku nemamo dovoljno informacija o iskustvima sa upotrebom njihovih uređaja, pa je vrlo teško govoriti o njihovoj kvaliteti. A za to će se pobrinuti vrijeme. Jedna je stvar zanimljiva kod njihovih proizvoda.

Kinezi su svjesni nedostataka njihovih proizvoda i spremni su vrlo brzo reagirati na sve nedostatke kako bi opstali na tržištu, što znači, da ukoliko i bude kakvih nedostataka u početcima proizvodnje, da će oni zasigurno vrlo brzo biti uklonjeni, ta da u skorijoj budućnosti više nećemo govoriti o njihovim proizvodima, kao o jeftinom proizvodu zbog loše kvalitete!

urbancult.hr