KINEZI TVRDE DA RADE NA NUKLEARNOJ BATERIJI Ako ova tehnologija postane realnost, zaboravite punjenje mobitela

baterija nuklearna
betavolt

Nuklearna baterija vam se možda čini kao nešto iz daleke budućnosti ali ne, polako postaje potpuna realnost. Kineska kompanija po imenu Betavolt Technology počela je s radom na nuklearnim baterijama, i ako se ovo doista pokaže kao funkcionalno, možete reći zbogom punjenju pametnih telefona. Na osnovu informacija koje smo dobili, kompanija radi na baterijama za različite uređaje, piše Lenr.forum

Ono što je najbitnije, nuklearna baterija može zadržati napunjenost tijekom 50 godina. Da, dobro ste čuli. Ako ova tehnologija ikada ugleda svjetlost dana i postane uobičajena, sigurno je reći da će baterije naših pametnih telefona nadživjeti mnoge od nas.

Nuklearna baterija bi mogla označiti kraj punjenja pametnih telefona

Nuklearna baterija bi mogla označiti kraj punjenja pametnih telefona jer bi mogla trajati i više od 50 godina. Kompanija je govorila o tome kako su oni pioniri “minijaturizacije nuklearnih baterija”. Betavolt Technology je uspjela da smjesti 63 nuklearna izotopa u modular koji je manji od novčića. Model se zove BV100 i sposoban je da proizvedee 100 mikrovata električne energije, što bi trebalo biti više nego dovoljno za pametni telefon.

baterija nuklearna


Još nešto zanimljivo za napomenuti je da će ova nuklearna baterija pružati napon od 3V, a što se tiče veličine, mjeri samo 15 x 15 x 5mm. Kompanija tvrdi da čak možete spojiti ove baterije zajedno ako koristite uređaj koji zahtijeva više od jedne baterije.

Sada, za one koji se pitaju kako ove nuklearne baterije funkcioniraju – koriste radioaktivni otpad kako bi generisale električnu energiju, a tehnologija je slična onoj koju nalazimo u svemirskim letjelicama i pejsmejkerima. Kompanije su se netko vrijeme klonile ove tehnologije uglavnom zbog toga što se u takvoj vrsti tehnologije koristi zloglasni plutonijum.

Međutim, Betavolt je napravio verziju ove baterije sa slojem dijamantskog poluprovodnika i raspadajućim nikl izotopom. Kompanija čak tvrdi da nema curenja radijacije iz baterije i da nema ni toksičnih elemenata u smiješi. Na papiru, to znači da ove baterije neće eksplodirati, i također mogu funkcionirati pri ekstremnim temperaturama od -60 do 120 stupnjeva Celzija.

Kompanija dakako ima ambiciozne planove za ove nuklearne baterije i nadamo se da će one biti dovoljne da učine koncept punjenja zastarjelim. To dakako predstavlja veliki korak ka budućnosti, ali nismo sigurni kada ćemo vidjeti ove baterije u pametnim telefonima. Baterija ove kompanije trenutačno je u pilot fazi i uskoro će početi masovna proizvodnja, pa ako im ovo uspije, vidjet ćemo nešto doista jedinstveno.