ANDROID Možda ste prevareni, a da to ne znate, evo i kako

Google play store
Ilustracija

Nova Android 'scamware' šema možda je koštala vlasnike pametnih telefona stotine milijuna dolara, a da to nisu ni znali. Pomenuta prijevara je nazvana 'Dark Herring' od strane člana sigurnosne kompanije Zimperium zLabs.

Scamware je primjećen u 470 različitih aplikacija u Google Play prodavnici, od kako je prvi put primjećen u ožujku 2020. godine.

Lažne aplikacije, koje je instaliralo više od 105 milijuna korisnika u 70 zemalja, pretplaćuju svoje žrtve na lažne premijum servise. 'Dark Herring' pretplate koštaju 15 dolara mjesečno, a scamwareu nije potrebna čak ni korisnikova platna kartica kako bi uspješno varao, prenosi B92.

'Dark Herring' je koristio sposobnosti detekcije antivirusa, išlo mu je u prilog to što je dostupan na velikom broju aplikacija, vršio je zamagljivanje koda i druge mahinacije kako bi od Android korisnika izmamio stotine milijuna dolara.

Kako bi privukla žrtve, kampanja je nudila maliciozne web stranice koje su koristile geolokaciju korisnikove IP adrese za prikaz sadržaja na lokalnom jeziku i od korisnika su tražili broj telefona za verifikaciju. U stvarnosti, stranica je slala brojeve telefona Direct Carrier Billing servisu koji je naplaćivao mjesečnu pretplatu od 15 dolara.

Kod ovakve vrste prijevare, korisnik ne prepoznaje odmah da je žrtva, s obzirom na to da im se ništa ne pojavljuje na karticama ili bankovnom izvještaju.

Zimperium zLabs ističe da je 'Dark Herring' prijevara u segmentu mobilnog SMS-a sa najdužim trajanjem, koji je ova kompanija do sada otkrila. Aplikacije, koje su bile dio ovog lanca, su uklonjene sa Google Play Storea i odatle više nisu prijetnja, ali bi i dalje mogle postojati na nekim drugim platformama.