Znanstvenici nisu sigurni zašto imamo grčeve

05.01.2014

Grčevi su osnovne kontrakcije mišića, kao i kontrakcije pomoću kojih se pokreću mišići, ali, za razliku od običnih, ove su veoma bolne.

Kada se mišići grče, kontrakcije su nevoljne.

Kako bi do kontrakcije došlo, živac ili grupa živaca moraju biti aktivirani. U normalnim uvjetima nakon kontrakcija mišića mozak šalje mišiću signal da se opusti.

Tijekom grčeva signal za opuštanje nije tako jasan. Ne zna se zašto točno dolazi do disbalansa, ali postoji teorija da su mišići koji se grče jednostavno preumorni. Mnogo njih će reći da je uzrok i dehidriranost, ali znanost nije tako sigurna što se toga tiče. Može biti da su dehidracija i s njom povezani nedostatak nekih minerala kao što su kalij, magnezij i kalcij odgovorni za pojavu grčeva, ali to nije sigurno.

Neki lijekovi navode kao neželjeni efekt moguće grčeve u mišićima. A postoji i genetska predispozicija za učestale grčeve, o kojoj se još ne zna dovoljno. Nekad se grčevi javljaju i zbog nekih vanjskih faktora koji bi se lako mogli izbjeći. Dobra stvar je što se većina grčeva može ukloniti masažom ili istezanjem i što ne traju duže od nekoliko minuta.

A o grčevima se ne treba mnogo ni brinuti, međutim, ako ih imate često, obratite se liječniku.

glas-slavonije.hr

loading...