Zašto se neki ljudi lako debljaju?

jelo, debljanje, hrana, kokice, ljudi, debljanje, razlozi, žene, stvari, svijet, debljanje, jelo, struk, zdravlje
Analizirajući obrasce mršavljenja, znanstvenici su došli do saznanja da postoji periodičko nesuzdržavanje i suzdržavanje od hrane, a George Mateljan u knjizi 'Mršavljenje bez dijete' u izdanju Planetopije pobliže objašnjava što to znači. Ukratko, kad nam mozak kaže da trebamo izbjeći određenu namirnicu, ponekad se odupremo toj misli i pojedemo hranu. Znanstvenici pak tvrde da u takvim situacijama

Drugi problem, kada gubimo kontrolu nad planom mršavljenja podrazumijeva kršenje vlastitih pravila, ali ipak ne i jedenje svega što nam dođe pod ruku. Dodatni problem stvara veća želja za hranom kad smo na dijeti pa i sam miris može stvoriti probleme.

Istraživanja koja su se radila na temu mršavljenja pokazuju da je posustajanje i griješenje sastavni dio života. Stoga, ako se nekad jednostavno udebljamo, to nam je u prirodi.

Energetski balans drugi je čimbenik koji pridonosi debljanju. Hrana nam je potrebna da bi obavljali svakodnevne obaveze i da bi tijelo neometano funkcioniralo, a obično je potrebno od 1.500 do 1.800 kalorija da bi zadržali balans.

Ako ubacite samo 100 kalorija više dnevno, nakon nekog vremena tijelo će to zabilježiti u obliku viška kilograma. U godinu dana to može biti i pet kilograma.

Mnogi vježbaju kako bi sagorjeli višak kalorija, ali istraživanja spomenutog balansa kažu da je puno važnije izgraditi i održavati mišićnu masu.

Istim čimbenicima može se objasniti zašto je teško mršavjeti. Ako se vratite na svakodnevni unos kalorija i želite smršavjeti, te kalorije treba i potrošiti.

Ako pak krenete obrnutim redom, odnosno ako unosite svakodnevno 100 kalorija manje, u godinu dana trebali biste izgubiti pet kilograma. No zamislite da stanete na vagu nakon 30 dana i shvatite da ste izgubili samo pola kilograma. Bili biste razočarani. To je još jedan razlog zašto ne treba primjenjivati dijete i razmišljati kratkoročno, već je pametnije primijeniti zdrav i ugodan cjeloživotni način prehrane.

Izvor: tportal.hr