Veliki mozak uzrokuje krive zube, a želučana kiselina može nagristi čelik

tijelo, zanimljivosti, žene

Slijedi ljestvica od deset najmanje poznatih činjenica o ljudskom tijelu.

10. Ljudski želudac proizvodi korozivnu kiselinu - Želučane stanice izlučuju hidrokloričnu kiselinu, korozivnu tvar koja se koristi u industrijskoj obradi metala. Iako može nagristi čelik, želučane stijenke kiselinu drže u sigurnosti želuca, gdje koristi u probavljanju hrane.


9.Položaj tijela pomaže u pamćenju događaja - Imate problem sa zaboravljanjem godišnjice? Pokušajte kleknuti na koljeno! Sjećanja su snažno povezana s osjetilima. Miris ili zvuk mogu dozvati davne trenutke iz djetinjstva, a posljednje studije pokazale su da je lakše prisjetiti se nekog događaja kad čovjek zauzme tjelesni položaj u kojem se u tom trenutku nalazio.

8. Kosti slabe i pucaju kako bi nadoknadile minerale u tijelu - Kosti pomažu u regulaciji razine kalcija u tijelu. Sadrže fosfor i kalcij, koji su potrebni mišićima i živčanom sustavu, a ukoliko ih tamo nedostaje, kosti će početi slabiti i pucati kako bi nadoknadile te elemente tamo gdje su potrebniji.

7.Veliki dio obroka otpada na "hranu za misli" - Iako zauzima tek 2 posto ukupne težine tijela, mozak zahtijeva 20 posto tjelesnog kisika i kalorija.

6. Na tisuće jajašaca ostaje neiskorišteno u ženskim jajnicima - Prosječna djevojka adolescentske dobi ima 34 tisuće nerazvijenih jajašaca, iako zrelih jajašaca tijekom života razvije oko 350 tisuća (jedno mjesečno).

5. U pubertetu se mijenja mozak - Adolescentsko razdoblje u životu mnogi će ocijeniti neugodnim. Razlog toj emocionalnoj neugodnosti potrebno je potražiti u testosteronu, koji utječe na razvoj neurona u mozgu, čime mijenja njegovu strukturu, odnosno ponašanje osobe - uzrokuje emocionalnu nestabilnost, apatiju, slabu sposobnost rasuđivanja...

 4.Stanične dlake pokreću tjelesnu sluz - Većina tjelesnih stanica ima takozvane cilije, odnosno djeliće slične dlačicama, koji pomažu tijelu u funkcijama poput probave ili sluha. U nosu te sitne dlačice tjeraju sluz do grla, a taj je proces za hladnog vremena usporen, što uzrokuje - curenje nosa ili začepljen nos.

3. Krive zube uzrokuje - veliki mozak - "Umnjaci" su u prošlosti bili više od izazova zubarima diljem svijeta. Pomagali su u žvakanju mesa. No, kako je čovjekov mozak rastao, tako je mjesta u čeljusti bilo sve manje, stoga je ovaj zadnji par zuba mnogim ljudima s ionako "prenatrpanim" zubalom bolno iskustvo.

2. "Zarazni" smijeh potiče razvoj društvenih veza - Kada osoba čuje smijeh, ali i kihanje, plakanje ili zijevanje, u mozgu joj se aktivira dio zadužen za prepoznavanje mimikrije i izraza lica, koji igraju vrlo važnu ulogu u razvijanju društvenih odnosa.


   1.Svaka koža dolazi u četiri boje - Ljudska koža bez pigmenta kremasto je bijele boje. No, krvne žile na njenoj površini daju koži nijansu crvene, melanin joj daje smećkastu boju, koja u kombinaciji s UV zračenjem dolazi i do crne, a u sve to umiješana je i žuta boja. Različita zastupljenost ove mješavine boja čini različite boje kože kod ljudi diljem svijeta.


PortalOko