Ove namirnice će ublažiti proljetne alergije

kihanje alergija

Visoka razina ugljičnog dioksida u atmosferi je stvorila veći broj štetnih čestica u zraku koje izazivaju neugodne reakcije čak i kod osoba koje nikada prije nisu imale problema s alergijama.

Brokula

Brokula je odličan izvor vitamina C koji ublažava simptome alergija. Istraživanja su pokazala da 500 miligrama vitamina C dnevno može pomoći u ublažavanju simptoma alergije, a u 1 šalici brokule pronalazimo čak 80 miligrama vitamina C.

Prokulice

Nedavno istraživanje je pokazalo da prokulice mogu ublažiti upalu u tijelu i regulirati rad imunološkog sustava. Jedno istraživanje je pokazalo da je najbolje zajedno konzumirati prokulice i brokulu. Redovita konzumacija prokulica se naročito preporuča osobama koje boluju od astme.

Crno vino

Crno vino ima visoku razinu resveratrola, spoja koji ublažava kroničnu upalu, regulira rad imunološkog sustava i smanjuje rizik od nastanka alergijskih reakcija. Osim što ublažava simptome alergija, crno vino smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, prehlade i gripe.

Čokolada

Brojna istraživanja su pokazala da umjerena konzumacija čokolade ima pozitivan utjecaj na rad cjelokupnog organizma. Nedavno istraživanje je pokazalo da čokolada može ublažiti simptome alergija. No, čokoladu konzumirajte u umjerenoj količini i neka ona sadrži najmanje 70% kakaa.

Citrusno voće

Da biste unijeli 500 miligrama vitamina C, povećajte unos citrusnog voća (naranče, grejp, limun i limeta). Velika naranča sadrži oko 100 miligrama vitamina C, a 1/2 grejpa sadrži čak 60 miligrama vitamina C.

Kelj

Kelj je jedna od najzdravijih namirnica. Pripada porodici kupusnjača i odličan je izvor fitokemikalija, spojeva koji reguliraju rad imunološkog sustava i ublažavaju simptome alergija.

Luk i češnjak

Ove namirnice su odličan izvor kvercetina, spoja koji ima antihistaminsko djelovanje. Osim u luku i češnjaku, kvercetin možemo pronaći i u jabukama. Kod jabuka je problem što sadrže i visok udio pesticida.

Peršin

Peršin ima antihistaminsko i diuretsko djelovanje, a vrlo ga je lako uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Odlično se slaže s većinom namirnica i može se koristiti u pripremi različitih vrsta jela.

Ananas

Ananas je odličan izvor bromelaina, enzima koji ima protuupalno djelovanje i ublažava simptome alergija. Dosadašnja istraživanja su pokazala da bromelain može ublažiti upaljeno i nadraženo grlo, i simptome astme.

Kopriva

Kopriva ima moćno protuupalno i antihistaminsko djelovanje. Koprivu možete uzimati na različite načine, a preporuča se da ju uzimate u obliku čaja ili suplemenata. Ako bolujete od nekih bolesti ili uzimate neke lijekove, prije početka uzimanja koprive se svakako posavjetujte s liječnikom jer može doći u interakciju s određenim lijekovima.

izvor: centarzdravlja.hr