Čokolada je dobra za što ! Nećete moći vjerovati

Nedavna istraživanja vezanaa za sve vrste sunčanja i izlaganja UV zrakama nisu donijela dobre vijesti... Osim što pretejrano i nezaštićeno izlaganje suncu ili još gore solariju, može uzrokovati rak kože, sada je dokazano da čak i umjetna boja špricanjem (radi DHA sastojka) može biti pogubna po zdravlje... Sretno nam ljeto svima! Nema više sunca za nas, najbolje da se svi zavučemo negdje u duboku, duboku hladovinu.

Ali čekajte malo... Ipak ima dobrih vijesti na UV fronti i to veoma slatkih vijesti - čokolada je prirodni način zaštite od sunca (na neki način).

Nije da ikome od nas treba poticaja da jedemo više čokolade, ali najnovije istraživanje je dokazalo da sastojci pronađeni u kakau bogatom flavanolima, ne samo da opskrbljuje tijelo antioksidansima korisnima za zdravlje srca, već i štiti kožu od UV zraka.

Istraživanje objavljeno u Journal of Nutrition pokazalo je da je kod grupe žena koje su dnevno jele 326 mg kakaa bogatog flavanolom u toku 12 tjedana smanjena osjetljivost na UV zrake, povećan je protok krvi, te pojačana hidratacija i elastičnost kože, puno više nego kod ispitanica koje nisu jele slatko.

Rezultat? Grupa žena koja je dobivala svoju dnevnu dozu flavanola je bila manje osjetljiva na sunčeve opekotine.

Ipak, nemojte sada misliti da se možete utopiti u Milkama, Dorinama, Twixevima i drugim čokoladnim slasticama. Prerađene čokolade, kao ove spomenute, krcate su šećerima i nemaju ni približno dovoljno prave čokolade. Najbolji odabir bila bi organska tamna čokolada sa što većim udjelom kakaa, koja sadrži sve što je potrebno vašoj koži, te je lišena svih ostalih gluposti koje samo štete vašem zdravlju i izgledu.

Izvor: zena.hr