Čaša crnog vina drži dijabetes pod kontrolom

Jedna čaša crnog vina dnevno mogla bi vam pomoći zadržati šećernu bolest pod kontrolom, tvrde austrijski znanstvenici. Ustanovili su kako ono sadrži velike koncentracije kemikalija koje omogućavaju tijelu regulaciju razine šećera u krvi. Samo jedna čaša sadrži količinu jednaku dnevnoj mjeri lijekova protiv dijabetesa, piše ordinacija.hr.

Visoka koncentracija šećera u krvi može uzrokovati umor, srčane bolesti, srčani ili moždani udar, sljepoću, oštećenje živaca i zatajenje bubrega. Prethodna su istraživanja pokazala kako koža grožđa sadrži prirodne kemikalije polifenole koji pomažu regulirati razinu glukoze, te tako sprječavaju opasne skokove i padove šećera u krvi.

Austrijski su stručnjaci usporedili količinu polifenola u 12 različitih sorta vina, te ustanovili kako upravo crno grožđe sadrži najviše ovih kemikalija. Zatim su proučavali kako polifenoli utječu na ljudske stanice i koncentrirali se na određeni receptor - molekulu PPAR-gamma koja se nalazi na samoj površini stanica, a povezana je s razvojem masnih stanica, skladištenjem tjelesne energije i regulacijom šećera u krvi.

Polifenoli iz crnog vina vežu se za taj receptor, a samo jedna čaša ima učinak poput lijeka za dijabetes kao što je Avandia.

"Ovo je još jedan dodatak dokazima kako mala količina vina zaista dobro djeluje na zdravlje. Prethodna istraživanja koja su uključila tisuće osoba, pokazala su kako umjerena konzumacija alkohola može smanjiti rizik dijabetesa tipa 2", objasnio je profesor Alois Jungbauer s bečkog Sveučilišta prirodnih resursa i primijenjenih životnih znanosti, voditelj studije.

Istaknuo je kako umjerena konzumacija vina podrazumijeva malu čašu dnevno za žene i dvije za muškarce.

"Naš je problem taj što moramo odaslati poruku zdravog stila života, jer previše vina može uzrokovati dijabetes i pretilost. Ako pijete vino, onda morate smanjiti unos kalorija iz drugih namirnica za istu količinu", zaključio je Jungbauer.