Ako pušite - ovo pročitajte!

zdravlje, cigarete, pušenje, prestanak, ovisnost, cigarete, pušenje, pušenje, debljanje, zdravlje, cigarete, marihuana, pušenje, pušenje, zdravlje, pušenje, reklama, cigarete, pušenje, Pušenje je porok, Nikotin, drugi uzrok smrtnosti, bolesti srca, kardiovaskularne bolesti, plućne bolesti, pušenje, cigarete

Na popis bolesti koje uzrokuje pušenje dodani su i rak jetre te onaj debelog crijeva, stoji u izvješću američkog ureda za javno zdravstvo.

U duhanskom dimu nalazi se na tisuće spojeva od kojih je 69 kancerogeno. Iako je pušenje u 90 % slučajeva 'zaslužno' za rak pluća na udaru kancerogenih spojeva nalaze se i ostali organi. 'Kancerogeni spojevi apsorbiraju se sistematski. Ne ostaju samo u plućima, kroz krv se prenose do mnogih drugih organa', kaže Stanton Glantz sa Sveučilišta u San Franciscu.

Govoreći o raku debelog crijeva, zloćudne tvorbe najčešće nastaju u žlijezdama i stanicama koje se nalaze unutar tog organa jer kancerogeni spojevi iz duhanskog dima kroz krvotok dolaze do tih stanica i remete njihov normalan rad. Tada od njih mogu nastati polipi pa i tumori. Prema nekim istraživanjima pušači imaju dvostruko veći rizik od obolijevanja od ove bolesti.

Pušenje, kažu stručnjaci u novom izvješću, mogu uzrokovati i rak dojke, a na listi su se našli i dijabetes tipa 2, reumatoidni artritis, erektilna disfunkcija, makularna degeneracija te defekti nepca kod narednih generacija.