Prezentiranje projekata iz kolegija «Programiranje aplikacija za mobilne uređaje» u prostorijama poslovnog parka SPARK

FPMOZ, spark
...izrade mobilnih aplikacija na kolegiju «Programiranje aplikacija za mobilne uređaje».

Nakon nekoliko mjeseci nastave, rada i aktivnog sudjelovanja na kolegiju studenti prve i druge godine diplomskog studija Informatike na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti uspjeli su do kraja uspješno implementirati aplikacije koje su sami osmislili a na kraju i napravili.

Ove godine sva tri tima, su u četvrtak (12.02.2018.) su prostorijama poslovnog parka SPARK prezentirali mobilne aplikacije koje su morali napraviti u sklopu navedenog kolegija.

Plan i program navedenog kolegija kojeg je nositelj prof. dr. sc. Goran Kraljević, doc., zahtjevao je od studenata da prođu kroz sve faze razvoja aplikacije za mobilne uređaje, kroz četiri sprinta prema SCRUM metodologiji. Sprintovi su bili prezentirani tjedno i kroz četiri tjedna studenti su uspješno implementirali mobilne aplikacije.

Timovi su sami definirali teme aplikacija koje su razvijali te sami definirali funkcionalnosti istih. Kroz semestar studenti su pored svojih ostalih obaveza aktivno radili i na razvoju mobilnih aplikacija. Sva tri tima su pokazala zavidnu razinu poznavanja modernih tehnologija te su prezentirali svoje mobilne aplikacije kojih se ne bi postidio ni iskusan programer. Bitno je naglasiti da su studenti u roku od mjesec dana napravili aplikaciju od ideje do same objave na Google Play Store-u.

Tim 1 kojeg čine studenti Darko Bošnjak, Anton Martinović, Slaven Butigan i Ivan Kordić razvili su aplikaciju CarReminder, aplikacije je namijenjena korisnicima koji posjeduju vise vozila kako bi što jednostavnije i u svakom trenutnku imali pristup servisnoj knjizi svih svojih vozila. Studenti su razvili u pozadini i distribuiranu mrežnu aplikaciju pa je aplikaciju moguće instalirati na više uređaja i u svakom trenutku imati uvid u stanje vaših vozila.

Tim 2 kojeg čine Andrea Biloš, Marija Bandić, Andrija Ćorluka i Darko Smiljanić napravili su aplikaciju pod nazivom Analiza potrošnje, cilj aplikacije je omogućiti korisniku u svakom trenutku na vrlo jednostavan nečin prikazati uvid u potrošnju prema raznim kategorijama. Ova aplikacija također ima i distribuirani mrežni servis preko kojeg se sinkroniziraju svi podaci tako kako bi bili dostupni na više uređaja. Aplikacija se ističe od ostalih po jako jednostavnom korisničkom sučelju koje ne zamara korisnika raznim ciframa već samo na jedan pogled možete vidjeti na što ste potrošili svoj novac.

Tim 3 kojeg čine Ante Bagarić, Marin Raič, Ivan Pejičić i Marko Džoić razvili su mobilnu aplikaciju koja je jako korisna svima koji se nalaze u gradu Mostaru. Radi se o aplikaciji MoBook, jako jednostavnom imeniku svih objekata koji se nalaze u gradu Mostaru, ukoliko Vam je potrebna informacija o bilo kojem objektu u gradu Mostaru isporobajte ovu aplikaciju. Također i MoBook aplikacija je distribuirana mrežna aplikacija koja omogućava svakome da se registrira i postavi kontakt informacije svog objekta, administrator ima mogućnoist odobravanja te uređivanja svih informacija koje su dostupne preko aplikacije. A korisnik može vrlo jednostavno preko kamere uslikati svoj objekt te postaviti sve informacije koje želi da budu dostupne preko mobilne patforme.

U prostorijama SPARKa studente je pozdravio Sanjin Osmanbašić, glavni izvršni direktor,a prezentaicje su odslušali programeri Mirko Jovanović i Tino Krželj koji su dali korisne savjete koje će svim timovima poslužiti u daljnjem radu, nadamo se kao budući programeri.

Zahvaljujemo djelatnicima SPARK poslovnog parka na nesebičnoj pomoći prilikom organizacije i sudjelovanju u izvedbi kolegija Programiranje aplikacija za mobilne uređaje. Ovaj kolegij i ove je godine omogućio studentima implementaciju konkretnih proizvoda, te stjecanje konkretnog znanja kojeg zasigurno mogu iskoristiti na tržištu rada. Svojim zalaganjem i trudom studenti FPMOZ-a dokazali su kako rad i trud se sigurno isplati i svakako im želimo još puno uspjeha, te da i dalje nastave ulagati u sebe i svoje znanje.