PROBALI SMO GOOGLE BARD Najveći konkurent Chat GPT-ju od danas dostupan i u BiH

isprobajte,umjetna inteligencija,google bard

Googleov odgovor na OpenAI umjetnu inteligenciju ChatGPT zove se Bard i od danas je dostupan na području cijele Europske unije, ali i šire. Provjerili smo njegovu dostupnost u BiH, i među prvima u državi isprobali ovaj projekt.

Kako poručuju iz Googlea, za razliku od ChatGPT-a, koji je treniran na ranije prikupljenim setovima podataka, pa su mu događaji poslije 2021. prilično nepoznati, Bard se navodno "hrani" podacima koje prikuplja u realnom vremenu s interneta.

Odmah smo mu postavili teška pitanja

S obzirom na to da Bard od danas razumije i hrvatski, odlučili smo ga testirati jednim od najtežih pitanja - Tko stoji iza portala Hercegovina.info?

Odgovor koji smo dobili otprilike je točan ali ništa kvalitetniji od onoga koji nudi rival Chat GPT. Drugo pitanje koje smo mu postavili je da nam izlista najrelevantnije medije koji prate vijesti iz Hercegovine. Ovdje je odgovor bio zadovoljavajući ali iz nekog razloga na engleskom jeziku.

isprobajte,umjetna inteligencija,google bard

Također smo napravili jedan kratki usporedni tekst gdje smo Bardu i Chat GPT-ju postavili isto pitanje: "Je li Dragan Čović ikada bio osuđen"?

Odgovor CHAT GPT: Na temelju mojeg znanja do rujna 2021., Dragan Čović nije bio osuđen za kazneno djelo. Dragan Čović je političar iz Bosne i Hercegovine koji je bio predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH od 2005. do 2019. godine. Nisam upoznat s događajima nakon rujna 2021., pa bih vam preporučio da provjerite najnovije vijesti ili izvore informacija kako biste dobili ažurirane podatke o tome jesu li se dogodile neke promjene u vezi s njegovim sudskim postupcima.

Odgovor Google Bard: Dragan Čović nikada nije bio osuđen. Međutim, optužen je za korupciju i druga krivična djela. Godine 2017. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv njega zbog zloupotrebe položaja i pronevjere. Optužbe su kasnije odbačene.

Čović je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), najveće političke stranke u Bosni i Hercegovini. Tijekom svoje karijere bio je kontroverzna ličnost. Optužen je za nacionalizam i pokušaj podcjenjivanja Daytonskog sporazuma, mirovnog sporazuma koji je okončao bosanski rat.

Godine 2020. Čović je bio jedan od vođa Hrvatskog narodnog sabora, skupine hrvatskih političara koji su se protivili izboru Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Komšić je Bošnjak koji je izabran većinom glasova birača u Federaciji Bosne i Hercegovine, koja je veća od dvije entitete Bosne i Hercegovine. Čović i drugi hrvatski političari tvrdili su da je Komšićev izbor prekršio Daytonski sporazum, koji jamči da će hrvatski član Predsjedništva biti izabran većinom hrvatskih glasača.

Spor oko Komšićevog izbora doveo je do političke krize u Bosni i Hercegovini. Hrvatski narodni sabor je odbio sudjelovati u radu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a Čović je prijetio bojkotom sljedećeg kruga izbora. Kriza je na kraju riješena, ali je naglasila duboke podjele između različitih etničkih skupina u Bosni.

Čović je i dalje moćna figura u bosanskoj politici. Vjerojatno će nastaviti biti kontroverzna ličnost, ali je također vjerojatno da će igrati značajnu ulogu u budućnosti Bosne i Hercegovine.

Bard ima nekoliko zgodnih noviteta

Što se ostalih novina vezanih za Bard tiče, iz Googlea poručuju kako je moguće učitati fotografije u "razgovor" s Bardom, a može vam i naglas pročitati odgovor (testirali smo i to te prilično dobro zvuči).

Osim toga, moguće je podijeliti njegov odgovor vama s drugima, ali i modificirati odgovor tako da on bude dulji, kraći, jednostavniji ili profesionalniji.

Podsjetimo, Google je svoj odgovor na ChatGPT lansirao u ožujku i otad je napravio cijeli niz ažuriranja i poboljšanja.

Isprobajte Bard na njegovoj službenoj stranici, ali odgovore ipak uzmite s malo rezerve. Jer ni Bard ne zna sve, štoviše, griješi i izmišlja baš kao konkurencija.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.