Pronađen dnevnik nacističkog ideologa Alfreda Rozenborga

11.06.2013

Američke vlasti pronašle su više od 400 stranica dnevnika koji je vodio jedan od vodećih nacističkih ideologa Alfred Rozenberg, pogubljen nakon Nirnberškog procesa.

Kako prenosi Reuters, dnevnik nudi novi uvid na odnose koji su postojali u vrhu nacističke vlasti, kao i planovima za uništenje Jevreja i drugih istočnoeuropskih naroda.

Svi detalji pronađenog dnevnika biće priopćeni na konferenciji za novinare u Delaveru, na kojoj će govoriti predstavnici američkog Ministarstva pravde, carine, kao i Holokaust muzeja.

Rozenborg je bio ministar u nacističkoj vladi, poznat kao partijski ideolog za rasno pitanje, ali je vodio i organizovanu pljačku jevrejskih umjetničkih dijela širom Europe.

Na suđenju u Nirnbergu proglašen je krivim i obješen je u listopadu 1946. godine.

Njegov dnevnik je nakon toga nestao, a sumnja je pala na jednog od tužitelja u procesu, Roberta Kempnera.

Nakon njegove smrti 1993. godine, dugo godina se vodila ostavinska rasprava o zaostavštini između Kempnerove djece, bivšeg tajnika Herberta Ričardsona i Holokaust muzeja. Nakon što su potomci odlučili da sva dokumenta predaju Holokaust muzeju, otkriveno je da više tisuća stranica nedostaje.

Federalni istražni biro (FBI) je tada pokrenio kaznenu istagu o nestalim dokumentima, ali optužnica nikada nije podignuta.

Početkom ove godine, predstavnici muzeja, zajedno sa agentima državne sigurnosti posjetili su Ričardsonov dom u Bafalu. On nije želio za Reuters da komentira navode o pronađenom dnevniku, a više podataka znat će se nakon konferencije za novinare.

Agencije


loading...