Zlo nije nestalo, vratilo se i ponovo prijeti ljudskom rodu

prosvjed amerika

Prosvjed pod nazivom "Ujedinjena desnica" planiran je da se održi u petak 11. kolovoza kako bi se digao glas protiv uklanjanja statue generala Konfederacije Roberta E. Leea.

Ovaj je skup opisan kao najveći skup neonacista i fašista u novijoj američkoj povijesti, a organizirao ga je Jason Kessler, nekadašnji novinar i član ultra-nacionalističke grupe "Proud Boys" (Ponosni momci).

Izvanredno stanje

Desničari su se ponovo okupili dan kasnije, u subotu 12. kolovoza, kada je došlo do fizičkog sukoba sa kontraprosvjednicima, nakon čega je u Charlottesvilleu proglašeno izvanredno stanje, piše Dnevni avaz.

Tijekom sukoba u skupinu kontraprosvjednika se zabio automobil kojim je upravljao James Alex Fields, koji je nedugo potom uhićen. Prilikom ovoga ubijena je Heather Heyer, a nešto kasnije živote su izgubili i dvojica policajaca u padu helikoptera.

Ovako bi, ukratko, kronološki izgledao krvavi vikend u Charlottesvilleu, a uzroci i posljedice svega što dešavalo tek se trebaju analizirati. Posljednjih godina širom zapadne hemisfere svjedoci smo naglog rasta ultradesničarske ideologije, a skupine kao što su PEGIDA, "Sinovi Odina" ili američki "alt-right" pokret često organizuju kojekakve skupove i prosvjede.

Međutim, niti jedan do sada održan prosvjed nije ni nalikovao onom čemu smo mogli svjedočiti minulog vikenda u Charlottesvilleu. Ne, u Charlottesvilleu nismo gledali ultradesničarski skup, niti je to bio neki antiimigrantski skup. Ne. Ovo je bio čisti nacizam, u svom izvornom obliku.

"Hitler je bio u pravu!"

Marširajući s bakljama po uzoru na KKK, vijoreći zastave sa svastikama, uzvikujući "Hitler je bio u pravu!" te anti-semitske pokliče mržnje, kao da su organizirano dali svima do znanja da se zlo vratilo i da se više ne krije. Na nacističkom skupu u Charlottesvilleu sudjelovalo je nekoliko organizacija, prije svih Ku Klux Klan, ali posebnu pažnju treba obratiti na tzv. Alt-right (alternativna desnica) pokret.

Alt-right pokret egzistira uglavnom na području SAD, a slabije je rasprostranjen u Kanadi i Europi. Članovi ovog pokreta za sebe kažu da nisu nacisti, već "nacionalisti", te predstavljaju "snagu koja se bori protiv globalizma u cilju očuvanja nacionalnih vrijednosti".

To možda zvuči i lijepo, ali istina je da je Alt-right ništa drugo do neonacistička organizacija koja se zalaže za dominaciju bijele rase, netrpeljiva je prema muslimanima i Židovima, ženama, homoseksualcima, imigrantima, odnosno svima koji nisu kao oni i ne misle kao oni.

Zvuči poznato? Naravno. Veoma sličan "politički program" već se jednom pojavio tijekom povijesti ljudskog roda. Stranka Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (Nacional-socijalistička radnička stranka Njemačke, skraćeno NSDAP) pokušala je u djelo sprovesti slične ideje, a kao posljedica toga umrlo je između 70 i 80 milijuna ljudi.

Predsjednik i osnivač NSDAP u povijest je ušao kao jedna od najnegativnijih osoba od kako je čovječanstva, a njegovo ime je bilo Adolf Hitler. Danas, sedam desetljeća od nacističke Njemačke i Drugog svjetskog rata, na drugoj strani Atlantika se ponovo rađa zlo, koje prijeti kompletnoj planeti.

Predsjednik SAD Donald Trump tijekom svoje predizborne kampanje uživao je apsolutnu podršku Alt-right pokreta, pa je svoje vjerne glasače propisno nagradio.

Jedan od lidera Alt-right pokreta, Steve Bannon, danas je glavni savjetnik u Bijeloj kući, iako se već mjesecima ne pojavljuje u javnosti. Trump je, pod strahovitim pritiskom javnosti, javno osudio KKK, rasiste i naciste iz Charlottesvillea, ali je i dalje okružen njihovim članovima i simpatizerima, što svakako tjera zebnju u srca stanovnika planete, jer zlo se vratilo i ponovo prijeti.