Pronađen dnevnik nacističkog ideologa Alfreda Rozenborga

Kako prenosi Reuters, dnevnik nudi novi uvid na odnose koji su postojali u vrhu nacističke vlasti, kao i planovima za uništenje Jevreja i drugih istočnoeuropskih naroda.

Svi detalji pronađenog dnevnika biće priopćeni na konferenciji za novinare u Delaveru, na kojoj će govoriti predstavnici američkog Ministarstva pravde, carine, kao i Holokaust muzeja.

Rozenborg je bio ministar u nacističkoj vladi, poznat kao partijski ideolog za rasno pitanje, ali je vodio i organizovanu pljačku jevrejskih umjetničkih dijela širom Europe.

Na suđenju u Nirnbergu proglašen je krivim i obješen je u listopadu 1946. godine.

Njegov dnevnik je nakon toga nestao, a sumnja je pala na jednog od tužitelja u procesu, Roberta Kempnera.

Nakon njegove smrti 1993. godine, dugo godina se vodila ostavinska rasprava o zaostavštini između Kempnerove djece, bivšeg tajnika Herberta Ričardsona i Holokaust muzeja. Nakon što su potomci odlučili da sva dokumenta predaju Holokaust muzeju, otkriveno je da više tisuća stranica nedostaje.

Federalni istražni biro (FBI) je tada pokrenio kaznenu istagu o nestalim dokumentima, ali optužnica nikada nije podignuta.

Početkom ove godine, predstavnici muzeja, zajedno sa agentima državne sigurnosti posjetili su Ričardsonov dom u Bafalu. On nije želio za Reuters da komentira navode o pronađenom dnevniku, a više podataka znat će se nakon konferencije za novinare.

Agencije