Što vaše dijete doista, ali doista želi za Božić

Božić, blagdan, Božić, čestitka, Božić, poklon, humanitarne akcije i apeli, Široki Brijeg, Ljubo Bešlić, božićna poruka, Božić, pokloni, obitelj, koncert, Čitluk, Božić, hkud brotnjo, Božićni kocert, Posušje, Božić, ukrasi, Božić, božićno drvce, Čapljina, HDZ BiH, Božić, darovi, Hercegovina, trgovine, Božić, Daria Krstičević, božićna čestitka, čestitka, dijete, pokon, Božić, Božić, čestitke, Božićne čestitke, HŠK Zrinjski, Eronet, Božić, čestitanje , Božić
... zaigra, no odlazak u trgovački wonderland izbezumi i nas velike, a gdje neće malce. Tako se već pri ulasku u trgovinu hvatate za puno previše igračaka po naoko akcijskim cijenama. Nakon treće police više ni ne gledate na cijenu, a kod pete police već imate rad od kojih trgovkinje dobivaju infarkt - vadite iz kolica, odlažete gdje bilo samo da ostavite mjesta za neku novu, još bolju igračku.
Pritom naravno ne razmišljate o trgovkinji koja vjerojatno i sama ima djecu te će zbog vašeg dar mara i danas ostati dva sata duže na poslu jer mora složiti sve police i pospremiti nered kojeg su ostavili svi oni silno brižni roditelji. Brižni za sebe - ne i za druge. Čak ni za svoju djecu, jer realno, djeca najčešće za Božić žele i trebaju nešto drugo, a ne isključivo plastiku na baterije.

Ovisno o dobi naravno, no svako dijete potajno želi nešto mnogo više od made-in-china ljubavi. Naravno, ako su od prvog dana naučeni da uz riječi mama, tata, baba ima i ona "kupi" onda je već malo teže zaključiti da će se takvo dijete zadovoljiti prabakinom narančom pod borom, no vjerujemo da još uvijek postoje djeca koja će mnogo više cijeniti neko drugačije šarenilo od obojene plastike. Primjerice - obitelj, dobro društvo, odmorne roditelje spremne na igru. Moramo li objašnjavati svrhu Božića?

1. Slatkiš - šarenu lizalicu, bananu, čokoladu. To vam je sigurno i bilo na popisu obaveznog poklona, ali onako, kao nešto dodatno. Zašto dodatno, ako će dijete lizalica možda jednako razveseliti kao ogroman kamion kojeg ste platili pravo malo bogatstvo, a veselje igranja trajat će kraće od polizane lize.

2. Tople šarene čarape i štucne. Mislite li da se vaše dijete neće razveseliti čarapama? Oh, kako da ne - šarene su, nove su, njihove su i još će ih grijati kada izađete van na jednu dugu blagdansku igru. Štucne? - može i to, bit će im još toplije i još veselije. Rukavice? - savršeno! Kapa! - jes, jes, nova i grije! Šal - mama, tata, danas se ne vraćamo u kuću jer meni je toplo!
Cipele, buce, čizme - nešto što treba svakom djetetu, pa ako ste naumili kupiti djetetu nešto od toga iz puke potrebe, zašto ih ne upakirati umjesto plastičnog poklona?

3. Čitač misli? - šalimo se, to ne postoji, no kako im nažalost ne možete čitati misli pustite ih barem da si sami odaberu što će odjenuti. Plavu ili crvenu kapu? Nove ili stare rukavice? Obožavanu kratku majicu? Zašto ne? Lako se obuče na duge rukave!

4. Društvo! - više od igračaka djeca vole društvo djece. Božić je obiteljski blagdan pa ga svakako pokušajte provesti u što širem krugu obitelji i obiteljskih prijatelja. Djeca će se više veseliti u gostima, među tuđim igračkama, u društvu. Pozovite i vi nekoga u goste. Neka Božić bude veseliji zbog ljudi, a ne zbog plastike. Otiđite nekamo gdje vaše dijete još nije bilo, otiđite zajedno s prijateljima i njihovom djecom. Ako je ikako moguće posjetite bake i djedove. Neka djeca pamte avanturu i toplinu najbližih, a ne igračaka kojih ionako već imaju previše.

5. Knjigice? - svakako! Bolje su od kamiona i lutaka. Znate koje su im knjigice omiljene iz već sto puta prelistane kolekcije, pa im za Božić poklonite nastavak. Medu Tobija, Maju, Petru i Krešu, bilo koga samo da su likovi poznati, a priča neka posve nova.

6. Roditelje spremne na sve. - Ovo je zapravo najveća želja svakog djeteta- imati odmorne roditelje koji su spremni djetetu podariti osmjeh, društvo, uzeti ih za ručicu i odvesti van na igru, ugrijati im ruke i srca glupiranjem i zabavom, roditelje koji će sjesti na pod i barem na Božić ne raditi ništa drugo nego se posvetiti svojim potomcima.

index.hr