Kada dijete može ostati samo kod kuće

super mama, Drniš, dijete, kuća, djeca, ignoriranje, simptomi, žena, dijete, čuvanje, dadilja
Početak školske godine za roditelje osnovnoškolaca donosi brigu i velike probleme ako škola nema mogućnost produženog boravka. Tko će dovesti dijete doma, može li se samo vratiti, hoće li mu se što dogoditi ako bude samo u kući? Često je pitanje koja je to djetetova dob primjerena da ga se može ostaviti samoga kod kuće? Kako pripremiti dijete za tu zahtjevnu zadaću i kako ga naučiti da se snađe u nepredviđenim situacijama? Kako procijeniti je li dijete dovoljno zrelo da ostane samo? Koliko to utječe na samostalnost djeteta, ako ga roditelji ostave bez nadzora ? Na ta pitanja odgovore smo potražili kod stručnjaka iz udruge „Hrabri telefon"

Preporuka je ne ostavljati dijete samo prije 13 godine

„Usklađivanje posla s obiteljskim obvezama, u prvom redu osiguravanja primjerene skrbi djeteta, danas predstavlja pravi izazov za roditelje. Posao koji često uključuje i prekovremene sate, nemogućnost produženog boravka u školi, nedostatak financijskih sredstava, a i nemogućnost „baka servisa" zaista ponekad stvaraju poteškoće u svakodnevnom funkcioniranju jedne obitelji. Roditelji se često pitaju koja je dob primjerena za dijete da bude ostavljeno samo kod kuće", objašnjava za portal Žena.hr prof. Hana Hrpka.

„Na žalost ne postoji jednostavan odgovor na pitanje kada je u redu ostavljati djecu samu kod kuće, koja je presudna dob u njihovim životima kada su ona spremna i dovoljno odgovorna za biti sama. Preporuka je stručnjaka da to nikako ne budu djeca ispod 13 godina starosti. No, jako je važno napomenuti da je svako dijete posebno i svako dijete ima svoj karakter, kao i ritam sazrijevanja. Važna je informacija kako se dijete osjeća kada je samo kod kuće - osjeća li se ugodno, opušteno ili se osjeća nelagodno i prestrašeno? Često djeca kada nisu još spremna za samostalan boravak u kući osluškuju zvukove, traže po kući da vide ima li kakve opasnosti, često nazivaju roditelje jer se boje biti sama."

Kako pripremiti dijete?

Prije same odluke spremno li je dijete biti samo kod kuće, dobro je napraviti „test" i ostaviti dijete samo na nekoliko sati i nakon toga razgovarati s njim o tome kako se osjećalo i što je radilo za to vrijeme, ističe prof. Hrpka iz udruge Hrabri telefon. „ Isto tako roditelji trebaju provjeriti s djetetom bi li se snašlo u određenim kriznim situacijama (poplava, požar, pljačka), zna li samostalno podgrijati obrok, što smije raditi u kuhinji, što napraviti ukoliko mu netko pozvoni na vrata ili netko traži privatne informacije o obitelji putem telefona, kome se može obratiti za pomoć ukoliko dođe do nekog manjeg problema, a u blizini mu je i sl.

Za svako od ovih tema važno je porazgovarati s djetetom, navoditi primjere potencijalni situacija i postaviti pravila ponašanja za svaku pojedinu situaciju kako bi djetetu osigurali sigurno okruženje u vlastitom domu. Isto tako, važno je od djeteta skloniti alkohol, lijekove, oružje, upaljače, opasne kemikalije i sl. Postavite pravila koliko dijete smije na dan koristiti računalo, kao i gledati televiziju, odnosno na koje druge korisne i edukativne načine može samo provoditi vrijeme. Bilo bi dobro da roditelji više puta dnevno nazovu dijete na telefon ili mobitel, kao i da dijete ima popis kontakata kome se može obratiti za pomoć (roditelji, baka i djed, susjedi, policija, vatrogasci i dr.). Ukoliko je dijete dovoljno zrelo da ostane samo u kući, to će zasigurno pozitivno djelovati na njegovo samopouzdanje, kao i na njegovu samostalnost. U suprotnome, dijete može razviti razne strahove i psihosomatske smetnje, zato radije ne žuriti nego se uvjeriti u zrelost i samostalnost djeteta", kaže za portal Žena hr prof. Hrpka.