Djeca su ogledalo roditelja

obitelj
NEKOLIKO RIJEČI RODITELJIMA

OČEVI:
Vaš će se sin u mnogočemu ugledati na vas te će na temelju vašeg primjera steći predodžbu o tome što znači biti pravi muškarac. Ako iskreno poštujete svoju suprugu, time učite svog sina da se i sam s poštovanjem odnosi prema ženama. Ako u kući molite Boga i idete redovno u crkvu - time učite i svog sina da voli Boga i Bogu se moli. Ako naporno radite kako biste prehranili svoju obitelj - pa makar i morali raditi neki dosadan ili slabo cijenjen posao - time učite svog sina da bude marljiv te da se odgovorno ponaša .

Možda se u mladosti niste dobro slagali sa svojim ocem. Možda se ni vaš otac nije slagao sa svojim ocem. No imajte na umu da vi možete prekinuti tu neslavnu tradiciju. Nemojte ponavljati greške svog oca ili djeda! Dajte sve od sebe da razvijete blizak odnos sa svojim sinom. * Nastojte mu pružiti dobar primjer. Time ćete mu pomoći da s vremenom postane zreo i odgovoran muškarac - sin na kojeg ćete kao otac biti itekako ponosni.

MAJKE:
Kako možete pomoći svom sinu da jednog dana postane pravi muškarac? Kad u nečemu pogriješi, nemojte mu predbacivati da je isti kao i njegov otac. Uzmimo za primjer da vaš sin radi nešto što vam smeta i kod vašeg supruga. Mogli biste doći u iskušenje da kao iz topa ispalite: "Prestani već jednom! Ponašaš se kao i tvoj otac!" Naravno, sasvim je na mjestu da kažete sinu kako to što radi nije u redu. No ne bi bilo dobro da mu riječima ili ponašanjem dajete do znanja kako smatrate da vaš suprug ništa ne radi kako treba. Imajte na umu da biste time mogli nesvjesno otežavati svom sinu da postane zreo i odgovoran muškarac.

Pomozite suprugu da se zbliži sa svojim sinom. Potičite ih da zajedno provode vrijeme. Nastojte isticati vrline svog supruga i sve dobro što on radi. Trudi li se marljivo raditi kako bi prehranio obitelj? Je li brižan otac? Poštuje li druge? Dajte sinu do znanja da zbog svega toga jako cijenite svog supruga. Time ćete pomoći sinu da uči od svog oca kako se ponaša zreo muškarac.