USKRS U BANJOLUČKOM DOMU Blagdani i vrijedne majčine ruke ih okupljaju oko stola, Bog znači obitelj

Obitelj Žulj
Hercegovina.info

Obitelj Žulj u Banjoj Luci živi već više od 80 godina, priča nam to Jurica Žulj, otac i glava ove obitelji. Uz Juricu u njihovom toplom domu na današnji najradosniji kršćanski blagdan zatekli smo njegovu suprugu Ankicu te kćerke Marinelu i Lauru, koje su tu ovim povodom došle iz inozemstva zajedno sa svojim izabranicima, kao i najmlađim, a kako ističu i najvažnijim svojim članom, malenim Kristijanom.

Obitelj Žulj

Kako izgleda jedan ovako važan dan u obitelji Žulj započela je Ankica za Hercegovina.info.

“Uskrsna nedjelja u našoj obitelji jutros je počela ranim buđenjem, rekle bi moje kćerke nekad prije. Kao domaćica, ustajem oko šest ujutru, kada već počinjem polako pripremati trpezu, koja će nas dočekati po povratku s mise. Prvo što radim jest da pečem kruh i dovršavam kolače i slastice, koje sam dan ranije uveliko počela spremati”, započela je Ankica Žulj za naš portal.

Na trpezi obitelji Žulj, kako kaže Ankica, obavezna je šunka, sirnica, kuglof, sir, luk, vino, puretina ili janjetina, između ostalog.

Obitelj Žulj

“Pripreme za ovaj veliki i sveti dan, Uskrs, za nas počinju još u korizmi. Tjedan prije Uskrsa, običaj koji sam i sama naslijedila od svoje majke, kaže da za Cvjetnicu treba plesti masline. Taj događaj je oduvijek bio omiljen i mojim kćerkama. Jaja smo ukrašavali dan prije, za tu priliku koristimo boje, istina, što manje kupovnih, pa pronalazimo neke prirodne metode. Uskrs za nas znači obitelj, a Bog i jest obitelj i sve ono najljepše što možemo osjetiti u ovozemaljskom životu”, rekla je Ankica.

Obitelj Žulj

Blagdani Božić i Uskrs, kaže nam Jurica, za njih znače sve, jer su to danas već rijetki momenti kada su ponovno svi zajedno kao obitelj na okupu.

“Moje kćerke su se odselile prije nekoliko godina u Njemačku i Italiju, pa ovako kada dođu za blagdane, moja supruga i ja ponovno osjetimo onaj stari osjećaj sreće i blagostanja. Kroz prošlost, naši roditelji su također bili vjernici, pa nije čudno što ni mi nikada nismo prestali s obilježavanjem ovako velikih blagdana, ali i slavljenjem Isusa tijekom cijele godine”, istaknuo je Jurica Žulj za naš portal.

Obitelj Žulj

Žulj nam objašnjava da za njih život u bilo kojem gradu ili državi nikada nije mogao spriječiti da se raduju, vjeruju i prakticiraju svoju vjeru.

“U našu župu u Banjoj Luci sad je došao i novi biskup, a mislim da se već neko vrijeme dosta ulaže ponovno u naš kraj i vjeru. Teška vremena su iza nas, mi ne možemo reći da smo imali problema ni tijekom odrastanja naše djece. Vjera uvijek nađe svoj put, ostalo mogu biti samo izgovori”, rekao je Žulj.

Obitelj Žulj

Kćerka Laura u Banju Luku je stigla u četvrtak, kako bi Uskrs dočekala sa cijelom obitelji.

“Uvijek se radujem Uskrsu, još od djetinjstva. Moja najranija sjećanja povlače one svečane odlaske na misu u ovim danima, uvijek smo se lijepo oblačili, a za Uskrs nam je dolazio i onaj čuveni ‘uskrsni zeko’, koji nam je donosio neke sitnice, ali uvijek najljepše i najznačajnije poklone. Sada to radimo za našeg Kristijana”, radosno je izjavila Laura.

Obitelj Žulj

Laura nam je rekla kako se na njenom tanjuru obavezno mora naći čuvena pinca, koju samo njena majka zna napraviti kako voli.

“Naša majka je uvijek bila izvrsna kuharica, nadam se da ću nekad dosegnuti i ja taj stupanj umijeća u kuhinji. Sjećam se i da su nam roditelji tijekom odrastanja Bibliju i sve važne dane uvijek obilježavali na zanimljiv način, pa smo tako ispred zgrade od ranih jutarnjih sati znale tražiti skrivene pisanice, a na kraju sestra i ja smo znale i voditi evidenciju iz godine u godinu koja je najviše puta pobijedila u tuckanju jajima”, prisjetila se Laura.

Obitelj Žulj

Za kraj, obitelj Žulj je svima poželjela sretan Uskrs uz poruku: “Volite se, jer Bog je ljubav. Ljubav je obitelj, a obitelj, Bog i ljubav su sve što je važno na ovom svijetu”.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.