Cijela obitelj je samo nestala i nitko ne zna zašto

obitelj, nestanak
Bili su obična, radišna obitelj. Mark Tromp i supruga Jacoba imali su uspješnu plantažu crvenog ribizla u okolici australskog grada Melbourna.

Ali, bez ikakvog upozorenja su nestali krajem kolovoza. Supružnici i njihovo troje djece ušli su u automobil i krenuli prema sjeveru. Pobjegli su s farme i ostavili su iza sebe putovnice, kreditne kartice i mobitele. Prema svemu sudeći, planirali su putovati bez ostavljanja tragova. Plaćali bi samo gotovinom, a sve kako ih nitko ne bi mogao slijediti.

Poslije se saznalo da su Mark i Jacoba imali sve više psiholoških problema i barem jedno od njih bilo je uvjereno da ih netko hoće ubiti i opljačkati. Jedini mobitel kojeg su ponijeli sa sobom pripadao je sinu Mitchellu, ali nakon tridesetak kilometara natjerali su ga da baci mobitel. Bili su uvjereni da ih netko može slijediti koristeći signal s mobitela.

25-godišnji Mitchell kasnije je ispričao australskim medijima da je odlučio ići s obitelji samo kako bi bio siguran da im neće biti ništa. Roditelji su ga zabrinuli zato što im se sve više stvari priviđalo i postajali su sve naporniji.

Prvog dana obitelj je prevalila oko 800 kilometara. U utorak ujutro, 30. kolovoza ove godine, Mitchell je napustio obitelj u bijegu. Dvije sestre Riana i Ella ostale su s roditeljima.

Ostatak obitelji uputio se prema popularnom turističkom odredištu Jenolan Caves. Jednom kad su došli do špilja, kćeri su odlučile pobjeći od roditelja. Ukrale su automobil i zaputile se prema civilizaciji. Jednom kad su došle do gradića Goulborn, prijavile su policiji da su njihovi roditelji nestali.

Kako piše BBC, australsku javnost zaintrigiralo je kako jedna obitelj može na tako neobičan način rastati se i zalutati. Nisu lutali u po tisućama kilometara prazne australske unutrašnjosti, cijelo vrijeme bili su u blizini velikih gradova i to u državi koju poznaju. Svi su mislili da je bila riječ o običnom obiteljskom izletu koji je završio nesuglasicama.

U Goulburnu su se i sestre razišle. Ella je otišla kući, natrag na plantažu gdje je zatekla policiju koja je tražila obitelj. Brat Mitchell došao je nešto kasnije zato što je išao vlakovima, a sestra je išla kući ukradenim automobilom. Njih dvoje naizgled su bili mentalno zdravi, ali sestra Rian nije tako dobro prošla.
Jenolan Caves Foto: Toby Hudson/Wikipedia

Rian je pronašao vozač kamiona nakon što se zaustavio nakon sat vremena vožnje izvan Goulburna. Rekao je da je bila katatonična i nije znala ni kako se zove ni gdje se nalazi. Odvedena je u obližnju bolnicu gdje je prebačena na psihološki odjel, gdje je i danas. Australska policija kaže da Rian neće biti optužena zbog krađe vozila, na račun njezina mentalnog zdravlja.

Interes javnosti sve je više rastao i počela je velika potraga za nestalim supružnicima. Mark i Jacoba krenuli su prema Melbournu, prema plantaži i djeci. Međutim, u srijedu su se rastali u gradu Wangaratti.

Jacoba je krenula prema sjeveru i pronađena je 350 kilometera od Wangaratte gdje su supružnici rastali. Nitko nije otkrio kako je točno prevalila stotine kilometara, a ljudi koji su je pronašli kažu da je bila potpuno rastrojena. Odveli su je u bolnicu i prebacili u Goulburn kako bi zajedno s kćeri započela psihološki oporavak.

Mark je ostao u Wangaratti gdje su nekoliko dana kasnije pronašli policajci. Šest dana nakon što je počela obiteljska avantura, Mark Tromp pronađen je pokraj ceste u blizini zračne luke. On je pušten na obiteljsku skrb, ali nitko nije razjasnio zašto je obitelj samo nestala.

Policija nije pronašla tragove droge, nisu imali ranije dijagnoze psiholoških poremećaja, nisu imali dugova i nisu bili članovi nekog kulta.

"Ovo je najbizarniji slučaj kojeg sam ja vidio u posljednjih trideset godina", rekao je jedan od policajaca koji radi na slučaju. Međutim, neki izvještaji kažu da policija razmatra mogućnost da su supružnici doživjeli rijetki psihološki fenomen "folie a deux". Doslovno prevedno kao ludilo para, u takvim situacijama bliski supružnici stvore spiralu ludila. Tada jedno drugom pomažu da sve dublje tonu u ludilo.

Vjerojatno nikad neće biti potpuno razjašnjeno zašto je obitelj nestala, ali policija kaže da neće raditi na drugim optužnicama i prepuštaju obitelj Tromp da sama rješava svoje probleme.

Ehpress.hr