Bojite se dati otkaz na `lošem poslu`? Doznajte zašto ne biste trebali

otkaz na poslu
Hoće li biti bolje ili možda još i gore? To su pitanja koja mnogi imaju u glavi dok se bore s razmišljanjima koliko još dugo mogu "izdržati" na svom, lošem, radnom mjestu.

Ponekad nije samo do radnih zadataka, nemogućih rokova, prekovremeni, podcjenjivanje... Nerijetko je i da je nekolegijalnost na poslu jedan od glavnih stresova koje mnogi doživljavaju i zbog koje će željeti promijeniti radnu okolinu. Ali, iako je teško, kada donesete tu odluku da svom šefu predočite otkaz iako ne znate što ćete nakon toga, evo što pozitivno možete izvući iz toga...

Posao nije vaš život

Na grobu će vam pisati koliko ste živjeti, a ne koliko ste radili! Mnogima je poznata ta uzrečica i mnogi je se sjete prekasno. Imajte na umu da posao ne bi smio zaokupiti cijeli vaš život. To bi trebao biti samo dio vašeg života koji će vam omogućiti da živite život kako vi želite, odnosno da zaradite novac potreban za život i sve što on nosi.

Strah je uobičajen

Mnogi strahuju od gubitka posla, izlaska iz svoje "komfort zone" iako je daleko od komforta, posebice u današnje vrijeme. Ipak, promjene su dobre i trebali bi ih objeručke prihvatiti. Strah od nepoznatog je uobičajen i nedostatak odgovora na pitanja: A što sad? Kako dalje? Ono što ćete vjerojatno osjetiti nakon što odete iz toksične okoline jest olakšanje i ponos zbog dobre odluke, posebice ako vam rad u tom okruženju uzrokuje stres što vas može stajati i zdravlja.

Ne trebaju vam tuđe potvrde

Potvrde da ste dobar radnik i da znate svoj posao...To znate i sami. Ako one izostanu, a vi ste zaista odradili lavovski posao, to je pokazatelj okoline u kojoj se nalazite i koliko drugi cijene vaš rad. Ako se vaš rad ne cijeni, idite tamo gdje će vas cijeniti. Ima i takvih radnih okolina. Zaista. Nitko nije u vašim cipelama osim vas samih.

Ne dajte otkaz ako nemate ušteđevinu

Potraga za novim radnim mjestom može potrajati neko vrijeme, a možda se i želite odmoriti i napuniti baterije. Za to vam je potreban neki novac u pričuvi. Stoga prvo potražite nove poslovne prilike prije nego se odlučite pozdraviti sa sadašnjim kolegama.

Naučite reći NE

Smatrate da ako ste negdje zaposleni da netko od vas može tražiti baš sve? Naučite reći NE bez straha. Imate pravo na odmor, slobodne dane, pauzu tijekom radnog vremena i sl.