APSURDISTAN U MUP ZHŽ Za isto kazneno djelo jednom radniku otkaz, drugom ništa

Policija ŽZH
Hercegovina.info

Dvoje zaposlenika MUP-a ZHŽ-u zajedno je počinilo kazneno djelo, zajedno im je suđeno, a presuda u isto vrijeme potvrđena na Županijskom sudu u Širokom Brijegu. 

Ingrid Miloš, šefica odsjeka za kadrovske poslove MUP-a ŽZH, te Mario Bašić, bivši istražitelj krima PU Posušje osuđeni su na po sedam mjeseci zatvora jer su krivotvorili dokumentaciju kojom je izabrana medijatorica državne službe u ŽZH. Bašić je nakon pravomoćnosti presude dobio otkaz u MUP-u ZHŽ, dok njegova kolegica ostaje na poslu. 

Kako je to moguće?

otkaz policijski sluzbenik

Članak 122. Zakona o policijskim službenicima u ZHŽ kaže da policijskom službeniku radni odnos prestaje ukoliko mu je izrečena pravomoćna kazna zatvora u trajanju od 6. mjeseci ili više. Tako je Bašić početkom ove godine od MUP-a ZHŽ dobio rješenje o prestanku radnog odnosa.  

Međutim, njegova kolegica Ingrid Miloš ostaje na poslu. Naime, ona nije policijska, nego državna službenica. Članak 58. Zakona o državnim službenicima kaže da će državni službenik ostati bez posla i) ako je osuđen na kazneno djelo i zbog izdržavanja kazne zatvora mora biti odsutan sa rada u državnoj službi duže od 6 mjeseci. Miloš je naime otkupila novcem zatvorsku kaznu te neće izbivati s posla i neće biti otpuštena.  

otkaz drzavni sluzbenik

Otkupiš kazni i ostaneš na poslu 


Iz navedenog proizlazi da bilo koji državni službenik u ZHŽ može počiniti bilo koje kazneno djelo, i biti pravomoćno osuđen do godine dana, i unatoč tome neće ostati bez posla, ako ima novce da otkupi zatvorsku kaznu. 

Podsjetimo, Bašić i Miloš su proglašeni krivima što su, nakon što je prvooptužena Ingrid Miloš, kao šefica odjela za kadrovske poslove MUP-a ŽZH, u postupku izbora medijatora državne službe u MUP-u ŽZH, u namjeri da krivotvori službenu ispravu u službeni zapisnik o izboru medijatora unijela neistinite podatke da je dana 23. veljače 2015. održan sastanak za izbor medijatora, kojem sastanku je nazočilo 98 državnih službenika i namještenika, kao i da je Ana Smoljan dobila 63, a Ilija Boras 35 glasova, tako da bi Ana Smoljan relativnom većinom bila izabrana za medijatora. Ingrid Miloš je, kako se navodi u presudi, bila svjesna da sastanak navedenog dana nije uopće održan, i da se nije glasovalo za navedene kandidate, no ipak je potpisala zapisnik kao da je sve održano i potpisala Odluku o izboru medijatora, svjesna da se radi o službenoj ispravi s neistinitim podatcima. Bašić joj je pomagao i ostao bez posla. Ona i dalje radi. 

Nadalje, drugooptuženi Bašić, po prethodnom dogovoru s Ingrid Miloš, i u namjeri da joj pomogne također je potpisao predmetni zapisnik i odluku kao predstavnik Sindikata djelatnika MUP-a ŽZH, iako isti nije bio ovlašteni predstavnik Sindikata, odnosno nije bio predsjednik Sindikata, te također svjestan da predmetni sastanak nije održan, niti je istom nazočio, na koji način je pomogao i omogućio Ingrid Miloš u pravljenju službene isprave s neistinitim sadržajem, a nakon čega su navedeni zapisnik o izboru medijatora i Odluka o izboru medijatora dostavljeni Povjerenstvu za državnu službu ŽZH, koje je dana 25. veljače 2015. potvrdilo predmetni izbor Ane Smoljan za medijatora državne službe u tijelima državne službe ŽZH.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.