Papa Franjo u nedjelju u svom obraćanju na Božić

Papa Franjo I., u svom prvom Angelusu, rim, Svjetski dan mira, o sakramentu krštenja, Papa Franjo, Papina kateheza, Kršćanin, Sveti Otac, Ćiril i Metod, evanđelje, Papa Franjo, Papa Franjo, PAPA BENEDIKT XVI, misa, Papa, Papa Franjo, Sveti Otac, Papina kateheza, Papa Franjo, Božić, poruka, Marijan Knezović, Papa Franjo, Sarajevo, pomoć, koralji , Papa Franjo u BiH , Papa Franjo, Fra Dado Milas hercegovački franjevac, Papa Franjo u BiH , Papa Franjo, Papa, Papa Franjo I., molitva, BH Fanaticosi, Papa, Papa Franjo, Papa Franjo, Papa Franjo I., Papa Franjo o životu i vjeri, religija, Poruke i poslanice, Papina kateheza, Sveti Otac, Sveti Otac, Papa, papa vjernici, Papa, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, Papa Franjo o životu i vjeri, poruka pape Franje, Sveti Otac, Papa Franjo, evanđelje, knjiga, Papa Franjo, Božje je ime Milosrđe, Sveti Otac, Papa Franjo I., grijeh, vjera, korizmena poruka, Papa Franjo mladima, Papa Franjo I., religija, Sveti Otac, religija, Papa Franjo I., Papa, pepelni
Papa Franjo je u nedjelju u svom obraćanju na Božić izrazio nadu u mir u svijetu koji je obilježen ratom i terorizmom, pozvavši ljude da se na taj dan sjete migranata, izbjeglica i onih pogođenih gospodarskom nestabilnošću uzrokovanom "idolatrijom novca". Poruka tradicionalnog papinog obraćanja "Urbi et Orbi" (Gradu i svijetu) bila je prožeta porukama o ratu, nasilju i patnji u vremenu koje bi trebalo biti obilježeno skladom i mirom, simboliziranom u Isusovom rođenju.

"Današnja poruka (mira) ide do kraja svijeta kako bi došla do svih ljudi, pogotovo onih pogođenih ratom i žestokim sukobima koji se čine snažnijim od težnje prema miru", istaknuo je Franjo na talijanskom jeziku.

Papa Franjo je na četvrti Božić otkad je postao papa 2013. pozvao Palestince i Izraelce da imaju hrabrosti ostaviti po strani mržnju i osvetu, te "da ispišu novu stranicu povijesti". Između dva naroda su krajem tjedna ponovno izbile napetosti zbog odluke Ujedinjenih naroda o zaustavljanju izraelskog naseljavanja na spornim teritorijima.

"Mir onima koji su izgubili dragu osobu u brutalnim činovima terorizma koji je posijao strah i smrt u srca tolikih država i gradova", rekao je Papa pred oko 40 tisuća okupljenih na Trgu Svetog Petra.

Pozvao je na mir u Siriji i ubrzano pružanje pomoći iscrpljenom stanovništvu Alepa nad kojim su prošlog tjedna snage sirijske vlade ponovno uspostavile kontrolu nakon četiri godine borbe s pobunjenicima.

"Vrijeme je da oružje utihne zauvijek, a da međunarodna zajednica aktivno potraži dogovoreno rješenje kako bi se obnovio suživot u toj zemlji", dodao je Papa.

Istaknuo je kako bi Božić trebao inspirirati sve da pomognu onima koji su imali manje sreće, uključujući migrante, izbjeglice i one pogođene društvenim i gospodarskim nemirima.

"Mir onima koji pate zbog gospodarskih ambicija nekolicine, zbog obične pohlepe i idolatrije novca koje vode do ropstva", naglasio je Papa.

Pozvao je i na kraj "fundamentalističkog terorizma" u Nigeriji u kojem je Boko Haram, teroristička skupina vjerna Islamskoj državi, ubila više od 15 tisuća, a raselila više od dva milijuna ljudi.

Uputio je apel za dovršetak napetosti između vlade i opozicije u Venezueli, na slogu u Kolumbiji u kojoj je nedavno dogovorom između sukobljenih strana završio građanski rat između gerila FARC-a i vlade, te na mir na korejskom poluotoku i u Mjanmaru.

Hina