PAPA RAZLJUTIO UKRAJINCE Poručio im da je vrijeme za "bijelu zastavu", oglasili se i Rusi

Papa Franjo za govornicom
Reuters

Rusija je rekla da je poziv pape Franje na razgovore s Moskvom kako bi se okončao rat u Ukrajini zahtjev zapadnim saveznicima Kijeva da odustanu od ambicije da poraze Rusiju i da priznaju pogrešku Zapada u ukrajinskom ratu, izvijestila je talijanska agencija ANSA. Papa je nedavno rekao da bi Ukrajina morala imati hrabrost "bijele zastave" i pregovarati o završetku rata s Rusijom, nakon početka invazije prije dvije godine u kojoj je poginulo više desetaka tisuća ljudi.

U intervjuu snimljenom prošli mjesec za švicarsku televiziju RSI Franjo je rekao što misli o onima koji kažu da bi Ukrajina trebala odustati jer nije uspjela odbiti ruske snage i onima koji smatraju da bi se time dao legitimitet jačoj strani. Novinar je u svome pitanju upotrijebio termin "bijela zastava", prenosi Hina.

"To je jedno tumačenje, to je istina", rekao je tada Franjo, prema tekstualnim izvacima intervjua koji bi se trebao emitirati 20. ožujka. "Riječ 'pregovaranje' je hrabra riječ. Kad vidite da ste poraženi, da stvari ne idu najbolje, morate imati hrabrosti za pregovore", istaknuo je Franjo.

Zaharova: Ovo je poruka Zapadu

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je komentirala da Zapad koristi Ukrajinu kao instrument svoje ambicije da oslabi Rusiju.

"Kako ja to vidim, papa traži od Zapada da ostavi svoje ambicije postrani i prizna da je u krivu", prenosi ANSA riječi Zaharove. Što se tiče Rusije, nastavila je, "oni nikada nisu blokirali pregovore". Zaharova je pritom i dodala da je stanje u Ukrajini "bezizlazno".

Ukrajina je u nedjelju odbacila papin poziv na pregovore o okončanju rata s Rusijom. Predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da se Sveti Otac bavi "virtualnom medijacijom", a njegov šef diplomacije je poručio da Kijev nikada neće kapitulirati te poručio Vatikanu da obrati posebnu pozornost na svoju ulogu u Drugom svjetskom ratu.

Nakon bjesne reakcije Kijeva, Vatikan je objavio da papa Franjo ne poziva Ukrajinu da se preda, već na prekid vatre i hrabrost u pregovorima. Ukrajina ponavlja da se bori za svoj opstanak i da neće stati sve dok ne izbaci i zadnjeg Rusa sa svog teritorija. Zelenski je prošli tjedan rekao da Rusija neće biti pozvana na prvi mirovni samit koji bi se trebao održati u Švicarskoj.