USKRSNA MISA U RIMU Papa Franjo će ipak predvoditi svečanost, zbog zdravlja nije nazočio Križnom putu

Papa Franjo
EPA

Papa Franjo trebao bi jutros predvoditi uskrsnu misu na Trgu sv. Petra u Rimu, nakon koje slijedi tradicionalni blagoslov "Urbi et Orbi" (Gradu i svijetu). To je svečani vrhunac uskrsnih blagdana i najvažniji blagdan u kršćanskom kalendaru.

Kao i prijašnjih godina, očekuju se deseci tisuća ljudi.  Međutim, uskrsne svečanosti u Vatikanu zasjenjene su zabrinutošću za 87-godišnjeg Papu, koji je mjesecima lošeg zdravlja.

Na Uskrsnu nedjelju kršćani slave uskrsnuće Isusa Krista i time pobjedu života nad smrću.

"Urbi et Orbi"

Nakon tradicionalnog misnog slavlja, očekuje se ulazak poglavara Katoličke Crkve u baziliku sv. Petra te izgovaranje uskrsne poruke i blagoslov "Urbi et Orbi" iz središnje lože.

Kao i svake godine, Trg sv. Petra bogato je ukrašen cvijećem iz Nizozemske.

Papa je u subotu predvodio uskrsno bdjenje u Vatikanu pred oko 6000 ljudi iz cijeloga svijeta, dan nakon što je u zadnji trenutak otkazao sudjelovanje na procesiji Velikog petka zbog čega se povećala zabrinutost za njegovo zdravlje.

Osudio "zidove sebičnosti"

U desetominutnoj propovijedi na talijanskom jeziku Papa je osudio "zidove sebičnosti i ravnodušnosti" u svijetu.

Na kraju službe koja je trajala dva i pol sata, pokazao je malo znakova umora, a odvojio je i vrijeme da pozdravi i blagoslovi neke od vjernika.

U kratkom priopćenju od petka, Vatikan je rekao da će "kako bi sačuvao svoje zdravlje uoči uskrsnog bdjenja i uskrsne nedjeljne mise, papa Franjo pratiti Križni put u Koloseju iz Doma sv. Marte", rezidencije gdje živi.