BLAGOSLOV PAPE FRANJE Ne gradi se oružjem već ispruženim rukama, djeca u ratu se više ne znaju smijati

Papa Franjo
EPA-EFE

Papa Franjo pozvao je danas u blagoslovu Urbi et orbi na prekid vatre u Gazi i pristup humanitarnoj pomoći u tom području, a Zapadnom Balkanu poručio da etničke, kulturne i vjerske razlike ne smiju biti uzrok podjele, već izvor bogatstva.

Obraćajući se sa središnjeg balkona bazilike svetog Petra, Papa je rekao da su mu u mislima "ponajprije žrtve brojnih sukoba koji se vode u svijetu, počevši od ratova u Izraelu i Palestini, kao i u Ukrajini".

Papi se pridružilo više od 30 kardinala, 15 biskupa i preko 300 svećenika i oko 60.000 hodočasnika iz cijelog svijeta na proslavi Uskrsa, gdje je više od 35.000 svježeg cvijeća iz Nizozemske krasilo vanjski oltar, prenosi Hina.

Papa traži trenutni prekid vatre u Gazi

"Pozivajući na poštivanje načela međunarodnog prava, izražavam nadu u razmjenu svih zarobljenika između Rusije i Ukrajine, svi za sve. Ponovno apeliram da se zajamči mogućnost pristupa humanitarnoj pomoći u Gazi i ponavljam svoj poziv da se odmah pusti na slobodu taoce otete 7. listopada prošle godine, kao i na trenutni prekid vatre u Pojasu Gaze", rekao je Franjo.

Posebno se osvrnuo na djecu u ratnim zonama koja se "više ne znaju smijati" i koja se pitaju "čemu tolika smrt i razaranja".

"Posebno mi je u mislima Zapadni Balkan"

Papa se obratio i zemljama Zapadnog Balkana. "Posebno mi je u mislima Zapadni Balkan, gdje se čine značajni koraci prema integraciji u europski projekt. Etničke, kulturne i vjerske razlike ne smiju biti uzrok podjele, nego trebaju postati izvorom bogatstva za čitavu Europu i čitav svijet", rekao je.

Naglasio je da je rat "uvijek apsurd i uvijek poraz" i da se "ne gradi oružjem, već ispruženim rukama i otvorenim srcima". Poručio je da se ne smije zaboraviti na Siriju i Libanon, da treba poticati razgovore Armenije i Azerbajdžana i da se političari trebaju uhvatiti u koštac s krijumčarima ljudi.

"Neka uskrsno svjetlo prosvijetli naše pameti i obrati naša srca da postanemo svjesni vrijednosti svakog ljudskog života koji treba prihvatiti, štititi i ljubiti", rekao je 87-godišnji Franjo koji je slabog zdravlja proteklih tjedana, pa je morao propustiti procesiju križnog puta u rimskom Koloseumu na Veliki petak.