DOJMOVI O MOSTARU: Oduzima dah, nikad ne spava, ronioci skaču sa Starog, žali Bože vremena…

Mostar, Hercegovina, K. Perić

Rijeke turista svakodnevno defiliraju Mostarom. Svako od njih iz grada na Neretvi nešto ponese, često neki suvenirčić, a najčešće lijepu fotografiju i uspomenu. Nije onda čudo da se na se na turističkoj Internet stranici Tripadvisor, koja broji 390 milijuna posjetitelja i više od 435 milijuna korisnika, nalazi na tisuće fotografija Mostara. Tu su i dojmovi koje posjetitelji ostavljaju o Starom gradu i mostu, lokalnom stanovništvu, hrani. Zanimljivo je da je većina komentara o Mostaru pozitivna, premda ih je većina grad posjetila u trenutku kada je Mostar bio zatrpan smećem.

Tako korisnik ShipNSugar iz Vijetnama prije neki tjedan dana ovako piše o našem gradu: „Stari most u Mostaru oduzima dah, posebno ako ga gledate od džamije na suprotnoj strani. Stari most je oštećen, no obnovljeni je također vrijedan pogleda - kakav je to samo pogled. Tamo su obučeni ronioci(opa. skakači) koji skaču s mosta u hladnu vodu. Tijekom prelaska mosta morate biti pažljivi, jer je pod sklizak“.
'Grad koji nikad ne spava' naslov je komentara korisnika s Katara, koji je oduševljen i gradom i lokalnim stanovništvom.
„Ovo je srce grada Mostara u kojem možete prošetati bilo koje doba dana i naći ćete mnogo ljudi. U svakom kutu restoran, kafić, muzej, štand sa sokovima, suveniri ili drugo. Ljubazni ljudi, uvijek nasmijani“, napisao je korisnik s Katara i priložio fotografije.

Sarah iz Australije Mostar je posjetila u srpnju ove godine. Toplo ga preporučuje i ostalim korisnicima, a kaže da je to jedan prekrasan povijesni grad s lijepim zgradama, sjajnim restoranima i tužnom poviješću.

„Mnogo sličnih suvenirnica koje prodaju uobičajene turističke stvari, ali po povoljnim cijenama.
Ovo je mjesto koje vrijedi posjetiti, ali pripazite - ima puno turista i vrlo skliskih kamenih staza“, prokomentirala je ona.
„Sjajno mjesto“, piše o Mostaru Viktorija koja je oduševljena Neretvom, ali i „roniocima“. „Ronioci s mosta vrlo su zabavni i sveukupno je to predivno odredište“, napisala je ona.
Paul je Mostar posjetio u svibnju, a kaže da je to lijepo i povijesno područje.

„Predivan prostor za šetnju ulicama, prelazak mosta i snimanje puno fotografija koje su vrijednosti razglednica. Lijepa mjesta na kojima možete pojesti sladoled, popiti kavu, kupiti nešto od lokalnih umjetnika. S terasa nekih restorana imate milijun dolara vrijedan pogled. Svi su ljubazni i susretljivi“, napisao je on.
Korisnica iz Singapura bila je u Mostaru u lipnju u sklopu turističke ture, a kaže da joj je u gradu na Neretvi bilo ljepše nego u Dubrovniku.
„Ovdje smo proveli otprilike dobra 2,5 sata (uključujući ručak) u sklopu plana turističke grupe. Odlična je posjeta i bolja od većeg starog grada Dubrovnika jer se ima više za razgledati, kupovati i jesti!“, kaže ona. Piše i o povoljnim cijenama.
„Kupili smo nekoliko privjesaka za ključeve i mini dekore po cijenama oko 1-2 eura (druga mjesta su se prodavala od 3 eura ili više) i nabavili smo sebi sladoled za samo 0,75 eura!“, navodi, između ostalog, u komentaru.

I tako jedan za drugim, stotine pozitivnih komentara o Starom gradu i mostu, hrani, lokalnom stanovništvu. Preciznije – Mostar odličnim mjestom za posjet ocjenjuju 732 osobe, vrlo dobrim 383 osobe, prosječnim 77 osoba, siromašnim sadržajem 25 osoba, a groznim 9 osoba.

To je jedno veliko razočarenje, imate samo rekonstrukciju mosta, ostalo je prenatrpano znakovima za restorane, trgovinama koje prodaju lošu robu.

„Gužva je, jeftino je i nema ništa osim mosta starog 15 godina. To bih preskočio pod svaku cijenu. Postoji toliko puno toga za vidjeti“, piše Viktorija iz Kanade koja je u Mostaru bila u svibnju.
Među devet negativnih komentara je i onaj „nije vrijedno putovanja“, koji je napisao Edward, a također je bio u našem gradu u svibnju ove godine. „Putovali smo dva i pol sata da bismo vidjeli most i učinilo mi se kao gubitak vremena. Nema pristupa za osobe s invaliditetom, imate malo parkiralište u blizini koje naplaćuje najveće cijene za turiste. Nema ništa osobito vidjeti, ne znam što drugi recenzenti vide u ovom mjestu“, napisao je on. I Talijan Giarre je među onima koje Mostar nije baš oduševio. „Nikad ne idite tamo“, napisao je on. Jedan korisnik piše da su ga razočarali kineski suveniri.
Međutim, matematika ipak govori da Mostar svoje posjetitelje uglavnom oduševi, a o čemu svjedoči preko tisuću pozitivnih dojmova, no i pokoji negativni nije na odmet pročitati.

K.Perić/Hercegovina.info