Raspisani natječaji za umjetnička rješenja spomenika dr. Franji Tuđmanu i Domovini

tuđman, dnevnik, Franjo Tuđman, dr. Franjo Tuđman, Milan Bandić
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je na konferenciji za novinare najavio da će spomenik dr. Franji Tuđmanu biti postavljen na trgu s njegovim imenom, a spomenik Domovini bit će postavljen u produžetku Lenuzijeve potkove - na zelenoj površini između Koncertne dvorane „Vatroslava Lisinskog" i zgrade Gradske uprave.

„To što danas prezentiramo od velikog je značaja za cijeli hrvatski narod i sve kojima je Hrvatska u srcu, jer to su natječaji za spomenik čovjeku bez kojega ne bi danas imali svoju samostalnu Domovinu i spomenik svima koji su dali živote za nju", poručio je Bandić.

Dodao je kako „možda ovo nije pravo vrijeme za to", ali naglasio je, „da je dr. Franjo Tuđman prije 25 godina mislio da nije pravo vrijeme, mi danas ne bi imali samostalnu državu". Istaknuo je i da „prvi hrvatski predsjednik zaslužuje najljepši spomenik i mjesto na najljepšem trgu, a borba za samostalnost i pali branitelji mjesto sjećanja i pijeteta kod kojega će se zaustaviti i svi oni koji dođu posjetiti Zagreb".

Bandić je istaknuo kako „Hrvatska ima dovoljno pametnih, nadarenih i sposobnih umjetnika i arhitekata", a spomenike bi „trebale raditi osobe koje osjećaju i ljube ovu zemlju".

Na konferenciji za novinare bili su i predsjednici ocjenjivačkih sudova za spomenike - zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin, za spomenik Domovini, i Igor Zidić, za spomenik dr. Franji Tuđmanu.

Raspisivač i investitor natječaja je Grad Zagreb, a provoditelj i organizator UHA.

Natječaj za spomenik dr. Franji Tuđmanu traje do 12. siječnja 2016., a za spomenik Domovini do 20. siječnja, nakon čega slijedi žiriranje. Za otprilike tri mjeseca očekuju se idejna rješenja te će se osim pozvanih autora javiti velik broj umjetnika i arhitekata.

Pozvani autori za spomenik dr. Franji Tuđmanu su Neven Bilić, Kažimir Hraste i Kuzma Kovačić, a Ocjenjivački sud čine Igor Zidić, predsjednik, Vesna Kusin, dopredsjednica i članovi Peruško Bogdanić, Biserka Rauter Plančić i Ive Šimat Banov.

Za spomenik Domovini pozvani su: Petar Barišić, Nikola Bašić i Idis Turato, dok su u Ocjenjivačkom sudu Vesna Kusin kao predsjednica, Goran Rako, dopredsjednik, te Marijan Hržić, Damir Mataušić i Helena Paver Njirić kao članovi.

„Jedino što je limitirano je visina spomenika dr. Franji Tuđmanu i ne smije prelaziti četiri metra. Ništa drugo nismo uvjetovali jer da smo odredili materijal u kojem trebaju biti izrađeni, time bi već u početku nekima dali prednost, a želimo da ideje budu u potpunosti otvorene", istaknuo je Zidić.

Posao pripreme natječaja potpisuje Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada.