KRALJ SUNCA IZ GRUDA Tko je Ljiljanko Palac koji planira graditi mega solarne elektrane u okolici Mostara?

Ljiljanko Palac

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije dala je stotine hektara državne zemlje (Šume Herceg Bosne) na području Pologa, Miljkovića i Vihovića, Općina Mostar pod koncesiju tvrtki 'Solar Lena' iz Gruda u vlasništvu Ljiljanka Palca.

Tko je čovjek koji će izgraditi 'solarne farme' po Hercegovini?

Palca su mediji već ranije povezivali s Draganom Čovićem i vrhom HDZ-a, ali slovi i kao jedan od glavnih zaštitnika Zdravka Mamića koji je također ušao unosno u posao sa solarima. U hercegovačkom trokutu moći našao se i Milan Bandić za kojeg se Palac izdašno založio kad je bivši gradonačelnik Zagreba završio u zatvoru. Za Bandićevo puštanje na slobodu Ljiljanko Palac dao je golemu parcelu, zemljište veličine čak 80 tisuća četvornih metara na otoku Hvaru.

Palac je bio u dobrim vezama i sa bjeguncem od hrvatskog pravosuđa Zdravkom Mamićem. Odbjegli Mamić nikada nije izručen hrvatskom pravosuđu, a odlukom upravo Gordane Tadić proces izručenja je formalno zastupao Oleg Čavka koji, iako je imao čak i osnova za preuzimanje predmeta iz Hrvatske protiv Mamića, ništa nije poduzeo da bivši stvarni šef zagrebačkog Dinama završi iza rešetaka. Kako je tada pisao Nacional, Čavka je često putovao u Zagreb gdje se sastajao s članovima obitelji Palac.

Tvrtka osnovana prije dvije godine

Prema javno dostupnim podacima iz registra poslovnih subjekata, tvrtka 'Solar Lena' osnovana je 11. veljače 2021. godine sa sjedištem u Grudama. Kao djelatnost tvrtke navedena je organizacija izvedbe projekata za zgrade. Kao vlasnik je naveden Ljiljanko Palac, a kao jedini zaposleni u tvrtki ujedno je i zakonski zastupnik.

Solarni put potpuno olakšan, velika sumnja na pogodovanje

Palac, za razliku od ostalih poduzetnika, a da ne spominjemo fizičke osobe ima poprilično lagan put kada su u pitanju političke odluke (čitaj: suglasnosti). Zadnja od njih je bila tijekom srpnja kada je Gradsko vijeće Grada Mostara usvojilo odluku o izgradnji četiri fotonaponske – solarne elektrane ukupne instalirane snage od 4 MW. Sve četiri solarne elektrane bi bile na području Vihovića, na parceli k.č. 1494/1 ukupne površine od 3937630 m2.  Zemljište je u društvenom vlasništvu, te na ovaj način investitor ovladava s ogromnom površinom koja daleko nadilazi čak i potrebe ove četiri elektrane za koje je tražio suglasnost.

Zanimljivo je da je nadležnom Ministarstvu za gospodarstvo HNŽ kojeg vodi ministar Željko Laketić, investitor zahtjev za dodjelu koncesije podnio tek 1. 6. 2023. godine. Hitri službenici u samo mjesec dana riješili su papirologiju koja se čeka mjesecima ili duže.

Posebno zainteresiran za područje Mostara

'Solar Lena' koncem prošle godine i početkom tekuće dobila je koncesiju na LENA 1 (Kozice) i LENA 2 (Polog) obje snage po 75 MW ukupno 150 MW na razdoblje od 30 godina.

Ljiljanko Palac

Ljiljanko Palac

Osim 'Solar Lene', Palac je suvlasnik u još jednoj 'solarnoj' tvrtki, odnosno Trio Solarko koju dijeli s Mariom Raspudićem, a sjedište tvrtke je na Bišću polju u Mostaru. Raspudić je suvlasnik i telekomunikacijske tvrkte 'Novotel' koja pogotovo u zadnje vrijeme nastoji uzeti dio kolača na tržištu. Njegov 'Pro futuro' je u suvlasništvo ušao s 24,600 maraka.

Ljiljanko Palac

Ljiljanko Palac

Da vladajući HDZ BIH i SDA nešto muljaju govori i podatak da lokalni mještani Mjesene zajednice Miljkovići nisu znali do objave koncesija da im se otima zemlja krvlju i znojem natopljena kroz stoljeća.

Mještani Miljkovića i Kozica tada su se okupili na sastanku u lokalnoj osnovnoj školi kako bi se upoznali s ovim problemom. Na sastanku je odlučeno da će iscrpiti sve pravne korake kako bi se poništile koncescije i dozvole investitorima i da će braniti svoja ognjišta do zadnje kapi krvi. Mještani napominju da su uvijek dobivali odbijenice od vladajućih kad bi tražili koncesiju ili kupovinu državnog zemljišta do jednog duluma kako bi mlade obitelji gradile dom ili manju solarno postrojenje.

Mještani protiv, ali koga briga?

Mještani potencijalno ugroženih naselja koji bi bili okruženi solarnim panelima umjesto netaknute prirode na koju su navikli bunili su se organima vlasti, no nisu naišli na razumijevanje osim na izlizane riječi o ulaganjima, širenju infrastrukture, zelenoj tranziciji, gospodarstvu i zapošljavanju iako solarne 'farme' pretpostavljaju samo dobit pojedinca i eventualno mizernu plaću zaštitaru koji bi to sve čuvao nakon izgradnje.

Gradsko vijeće Mostara prema riječima vijećnika dosad je izdalo suglasnosti do 360 MW što je snaga HE Jablanica i HE Rama.

Grad Mostar ima blijedu kratkoročnu financijsku korist od koncesijskih naknada, no dugoročno nema ništa od solarnih elektrana, a i pitanje je što će se s njima dogoditi ako trenutačno unosni biznis propadne, a infrastruktura ostane po prirodi. Prema trenutačnim ugovorima 'investitore' nitko ne obvezuje da su dužni 'počistiti iza sebe' u slučaju propasti poslovanja.

U slučaju Palca, ali i ostalih moćnika poput Zdravka Mamića zanimljivo je još jednom istaknuti rad službenika koji su urbanističke suglasnosti u pojedinim slučajevima izdavali u rekordnom roku, pa čak i za 20 dana. Ono što posebno zabrinjava jest činjenica da susjedi uglavnom nisu upoznati ili moraju nagađati kad bi mogle biti javne rasprave, ako ih uopće i bude te su mještani većinom dovedeni pred gotov pravni čin kad se sve sazna.

Ljiljanka Palca probali smo kontaktirati putem mobitela, no bio je nedostupan do trenutka objave teksta, a službeni mail jedne od njegovih tvrtki nije nigdje javno objavljen.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.