"Nema osnova za osudu generala Gotovine"

...osuđujuću presudu protiv generala Gotovine i pozvala je žalbene suce Haškoga suda da hrvatskoga generala oslobode svake odgovornosti, objavio je ICTY.
Raspravno vijeće nije donijelo nikakve zaključke potrebne za osudu žalitelja kao pomagača ili po zapovjednoj odgovornosti. U slučaju da Žalbeno vijeće utvrdi da Gotovina nije bio član udruženog zločinačkog pothvata i nije bio odgovoran za nezakonite topničke napade trebalo bi poništiti osuđujući presudu i donijeti presudu kojom proglašava da nije kriv po svim točkama, navodi obrana generala Gotovine u podnesku od 31. kolovoza kojim je odgovorila na tvrdnje tužitelja da general Gotovina može biti proglašen krivim bilo po zapovjednoj odgovornosti bilo kao pomagač udruženog zločinačkog pothvata.

Obrana je u svojoj žalbi na presudu poručila kako je raspravno vijeće napravilo pravnu pogrešku kada je utvrdilo da su hrvatski topnički napadi bili nezakoniti.

Braniteljski tim, među ostalim, upozorava i da tužiteljski podnesak ustrajno izigrava nalog Žalbenoga vijeća da se bavi isključivo mogućnošću proglašenja generala Gotovine krivim kao pomagača ili kao zapovjednika koji je propustio izvršiti svoje obveze i umjesto toga pokušava proširiti opseg odgovornosti uvođenjem novih alternativnih oblika krivnje i pogrešno se poziva na dokaze nabrojene u presudi kako bi nadomjestio manjkavosti nepravomoćne presude po pitanju utvrđenja alternativnih oblika odgovornosti, javlja HRT.

Obrana je u kolovozu zasebnim podneskom o kojem još nije odlučeno osporila nadležnost Žalbenoga vijeća za razmatranje pitanja alternativne krivnje dvojice generala.