SASTANAK NA PANTOVČAKU Vučemilović dala svoj potpis, a jednom zastupniku prijeti izbacivanje iz DP-a

Andrej Plenković i Zoran Milanović
X

Vesna Vučemilović potvrdila je kako je dala svoj potpis Andreju Plenkoviću za mandatara nove Vlade, javlja N1.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović danas u 10 sati primit će predsjednika Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića koji će mu donijeti potpise zastupnika u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade RH.

Najprije je priopćeno da predstavnici medija nisu predviđeni na sastanku te da će Ured predsjednika nakon sastanka objaviti priopćenje za medije, no kasnije je medijima ipak poslan novi poziv uz upute za dolazak.

Glasnogovornik Vlade Marko Milić rekao je da će predsjednik Vlade Plenković predati predsjedniku Republike potpise zastupnika u Hrvatskom saboru "koji čine novu parlamentarnu većinu", prenosi Hina.

Izbori zastupnika u Hrvatski sabor održani su 17. travnja 2024. godine, a predsjednik Vrhovnog suda i Državnog izbornog povjerenstva Radovan Dobronić uručio je predsjedniku Milanoviću Konačne rezultate izbora zastupnika za Hrvatski sabor 29. travnja.

U četvrtak je iz Ureda predsjednika Zorana Milanovića također objavljeno da je sazvana prva sjednica Sabora. Zasjedanje će se održati u četvrtak 16. svibnja u 11,00 sati.

A nakon što se usprotivio koalicijskom sporazumu s HDZ-om i bio nezadovoljan što nisu dobili Ministarstvo kulture, povjesničar Josip Jurčević bit će izbačen iz Domovinskog pokreta. On je odbio dati svoj potpis Plenkoviću za mandatara, a predsjedništvo stranke trebalo bi predložiti sankciju Časnom sudu stranke koje će donijeti konačnu odluku.