Županije s hrvatskom većinom sastavljaju dokument za povrat ovlasti

...objavio je Večernji list tvrdeći kako će na jednom mjestu biti objedinjene sve odluke koje je federalna vlast uz pomoć ureda visokog predstavnika i pojedinih stranih diplomata donijela kako bi razvlastila županije.

List navodi kako je, otkada je odlukom Ustavotvorne skupštine, 30 ožujka 1994. godine, u Sarajevu formirana FBiH, a time i županije, doneseno više od stotinjak odluka, kojima su kontinuirano kroz 20 godina smanjivane ovlasti županijskih vlasti.

"Posljednja neustavna odluka federalne Vlade, protiv koje su ustali čelnici triju većinskih hrvatskih županija bio je izbacivanje županija iz mehanizma koordinacije s Europskom unijom", piše Večernji list dodajući kako su tri županijska premijera uputila prosvjedno pismo dužnosnicima Europske komisije, BiH i Federacije BiH.

U pismu se navodi kako županije imaju osam podijeljenih i 12 isključivih nadležnosti, zbog čega je nemoguće uspostaviti mehanizam za pregovore s EU bez izravne uključenosti županija.

Večernjak navodi i kako novi zakon o državnoj službi potpuno zadire u Ustavom zajamčenu autonomiju županija i protuustavno dokida rad županijskih agencija za državnu službu.

Kao primjer centralizma federalnih vlasti Večernji list navodi presudu Ustavnog suda FBiH u korist Zapadnohercegovačke županije, kojom je odlukom šestero sudaca utvrdilo da po Ustavu ova županija ima pravo utemeljiti svoju agenciju za državnu službu.