ZDRAVSTVENI SUSTAV FBIH U drugoj županiji plaćat ćete i troškove previjanja

Liječnik doktor
Ilustracija/Pexels

Ako vam je potrebno previjanje poslije operativnog zahvata, a slučajno se ne nalazite u svojoj općini prebivališta već u susjednoj, troškove ćete platiti, bez obzira na to što imate uredno regulirano zdravstveno osiguranje. Ista praksa je prisutna i u slučaju da takvu intervenciju trebate u nekoj drugoj, a ne svojoj županiji. Takva praksa će, čini se, potrajati, jer kompliciran politički, a time i zdravstveni sustav usitnio je svaki problem do detalja, piše Federalna.ba.

Maja Memić svjedoči o još jednom paradoksu ove države. Njeno stalno mjesto prebivališta je u Unsko-sanskoj županiji. Međutim, zbog poslovnih obveza često boravi u Sarajevskoj. Uz nekoliko zdravstvenih problema s kojima se stalno bori, mora razmišljati i ima li u određenom momentu kod sebe dovoljno novca za plaćanje troškova liječenja kada boravi u Sarajevu. S obzirom na to da dolazi iz USŽ-a, u ŽS-u ima pravo samo na besplatnu hitnu medicinsku pomoć.

“Da trebate neke dodatne usluge previjanja rane, bilo što, apsolutno se sve plaća. I to opet naglašavam, morate platiti u tom trenutku, inače vas nitko neće primiti. Samo velika hitnoća se uzima odmah u obzir, a onda se poslije toga borite s birokratskim sustavom kako ćete vratiti, hoćete li vratiti”, govori Maja.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva navode da su županije obvezne osigurati zdravstvenu zaštitu osobama koje nisu njihovi osiguranici i nemaju stalnu adresu boravka u tim županijama. Međutim, zakonom je točno definirano na koje se to osobe odnosi:

“Osiguranim osobama koje privremeno borave na području županijskih zavoda zdravstvenog osiguranja na kojem koriste zdravstvenu zaštitu radi školovanja, studiranja, stručnog osposobljavanja. Osiguranim osobama kojima treba pružiti hitnu medicinsku pomoć. Osigurana osoba koja u skladu s općim aktom županijskog zavoda čiji su osiguranici, upućena radi korištenja zdravstvene zaštite.”

Kako sugovornica FTV-a ne spada ni u jednu od navedenih kategorija, troškove zdravstvene usluge sama snosi. Istina, ostvaruje pravo na refundaciju troškova, ali samo ako iznose do 300 KM, ili ako je u pitanju hitna medicinska intervencija.

Sugovornici FTV-a smatraju da je krajnje vrijeme za izmjenu zakona.

“Nerazumljivo mi je zašto je to tako budući da je u pitanju FBiH, pa se nameće logičnim da svi imamo jednak pristup zdravstvenom osiguranju i sustavu”, kaže Maja.

“Postojale su mnoge inicijative na poboljšanju zakonskih regulativa, ali zasad, isključivo, ovo su zakonski propisi”, ističe Haris Dučić, glasnogovornik Zavoda zdravstvenog osiguranja ŽS-a.

Inicijative nadležnih, da se zakon mijenja, zasad nema. Ni u naznakama. Zbog toga najviše trpe pacijenti u Federaciji BiH. Zanimljivo, u drugom djelu države situacija je potpuno drugačija. Zdravstveni osiguranik, pacijent – svoje puno pravo na zdravstvenu uslugu ostvaruje u bilo kojem gradu RS-a, bez obzira na mjesto prebivališta.