Zaraženo meso uvozila firma povezana s Lijanovićem

Jerko Ivanković Lijanović, vozilo, Mercedes, NSRzB, novinari, napadi, lijanovic, poticaji, NSRzB, Lijanovići, poticaj, Jerko Ivanković Lijanović, federalna vlada, program, Jerko Ivanković Lijanović, ostavka, prosvjedi, smjena, Jerko Ivanković Lijanović, zaraza, meso, Lijanovići, poticaj, Jerko Ivanković Lijanović, Sipa, jerko lijanović, zabrana, ignoriranje, sud bih, izbori, BIH, Federacija BIH, Jerko Ivanković Lijanović, Ivanković Lijanović, Jerko Ivanković Lijanović, sud bih, jerko lijanović, Jerko Ivanković Lijanović, napad, Široki Brijeg, Jerko Ivanković Lijanović, optužnica, optužnice, lijanovic, jerko lijanović, jerko lijanović
...odmah je reagirala Agencija za sigurnost hrane BiH, koja je kontaktirala firmu te je ovo meso stavljeno van prometa.

To je za "Avaz" potvrdio glavni veterinarski inspektor Nermin Smajlagić. On je pojasnio da se radi o mesu za preradu, dodavši da se, ipak, na vrijeme reagiralo.

Zanimljivo u svemu ovome, međutim, jeste da se ALPEN-MIT dovodi u vezu s aktuelnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerkom Ivankovićem Lijanovićem (NSRzB).

Rješenjem od 29. listopada prošle godine, koje je po ovlaštenju ministra potpisala njegova pomoćnica Nada Rajković, firma "ZD.I. Produkt", koja je direktno povezana s preduzećem "Lijanovići", u suvlasništvu dopremijera FBiH, izbrisana je iz registra za izvoz animalnih proizvoda.

Istovremeno, Lijanović je ovlastio Rajković da donese drugo rješenje, prema kojem se poduzeću ALPEN-MIT, s istim sjedištem u Širokom Brijegu, dodjeljuje veterinarski kontrolni broj KL 2-32, koji je koristio "ZD.I. Produkt". Ova firma, tako, posluje na istoj adresi i s istim brojem kao "ZD.I. Produkt".

Tako je rješenjem Ministarstva ugašena firma "ZD.I. Produkt", koja je stvorila ogromne dugove državi po osnovu PDV-a. Prema podacima koje su utvrdili federalni revizori, ova firma u prosincu 2013. godine, nakon što je izbrisana iz registra, ipak je dobila novčanu potporu od Ministarstva u iznosima od 99.496 KM i 77.651 KM!

Dnevni Avaz