UOČI BLAGDANA Austrijanci će posebno kontrolirati putnike i meso iz BiH

austrija, koronavirus, ulazak u državu, korona mjere

Afrička svinjska kuga nastavlja se širiti Europom i predstavlja golemu opasnost za domaću poljoprivredu i populacije divljih svinja, stoji u zajedničkom priopćenju austrijskog Ministarstva financija i Ministarstva zdravstva.

Ministar financija Magnus Brunner najavio je kako će, budući da je afrička svinjska kuga trenutno vrlo aktivna u nekim balkanskim zemljama, sljedećih tjedana biti uvedene prioritetne provjere putnika iz balkanskih zemlja, posebice BiH, Srbije i Kosova.

Prioritetna kampanja provjeravanja provodi se u suradnji carine i Ministarstva zdravstva. Cilj je “stvoriti svijest, posebno među putnicima, da je uzimanje mesa iz zemalja koje nisu članice EU zabranjeno i da ga podliježe carinjenju i provjeri”, kaže Brunner, a prenosi kroativ.at.

Uz divlje svinje, ljudi su glavni prijenosnici te vrste virusne infekcije. Za zaražene domaće svinje i divlje svinje infekcija je obično smrtonosna. Međutim, virus ne predstavlja opasnost za zdravlje ljudi, ali je status Austrije kao “slobodne od afričke svinjske kuge” vrlo važan jer visok zdravstveni status osigurava izvoz domaćih mesnih tvrtki. Izbijanje afričke svinjske kuge u Austriji vjerojatno bi dovelo do “ogromne ekonomske štete”, navodi se u priopćenju.

Izričito se ističe da postoji opasnost posebice sada zbog povećanih putovanja tijekom Božića. Zabranjeno je preuzimanje takvih proizvoda, uključujući sirovu šunku, kobasice ili mesne namaze, iz zemalja izvan EU. Količine za kućanstvo mogu se unijeti iz zemalja članica EU pod uvjetom da su podvrgnute odgovarajućem veterinarskom pregledu u zemlji podrijetla. U svakom slučaju, može se pretpostaviti da je to slučaj s proizvodima koji se redovito kupuju u trgovinama.

“U Austriji se još nije pojavila afrička svinjska kuga. Međutim, zbog brojnih slučajeva u južnoj Europi, rizik od unošenja je vrlo visok”, objasnili su u Ministarstvu.